Drop In a Sananim se musí odstěhovat z centra Prahy

Praha - Sananim a Drop In, dvě největší neziskové organizace, které v Praze nabízejí drogově závislým pomoc, musejí odejít ze svých hlavních center. Radní Prahy 1 a 5 tak reagují na stížnosti lidí. Podle magistrátu tím ale městské části problém jen vytěsní do jiných lokalit. Tuto neděli odvysílá Česká televize benefiční koncert na podporu Drop Inu, na kterém vystoupí řada umělců. Vystoupení například Davida Kollera, Mig 21 či Jasné Páky v pražském Lucerna Music Baru nazvané Nikdy není pozdě přenáší živě ČT2 od 20:30.

Centra nabízí narkomanům možnost vyměnit si injekční stříkačku, osprchovat se nebo vzít si lék metadon. Pro centra je přitom důležité být drogové scéně co nejblíže. „Narkomani by se pravděpodobně vrátili na pouliční opiáty,“ varuje vedoucí lékař Drop Inu Jiří Presl. Změna se nelíbí ani drogově závislým.

Jenže lidé mají narkomanů u svých domů dost a tlačí radnice, aby problém řešily. Narkomani podle nich mohou za kriminalitu i nepořádek. Radní Prahy 1 Drop Inu oznámili, že se musí do konce dubna ze svého působiště v ulici Ve Smečkách vystěhovat. „Byli jsme tam řadu let a vcelku žádné problémy nebyly, ty začaly s novým vedením,“ dodává Presl. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký tvrdí, že Drop In měl na hledání nových prostor času dost.

Praha 1 tvrdí, že Drop In je blízko mateřské školy. Stejně tak jsou ale v blízkosti školy veřejné domy. Starosta tvrdí, že domy patří soukromníkům a na ně je prý radnice krátká.

Podle magistrátu se městské části problémů zbavují. „Řada starostů nechce problematiku řešit, má tendenci ji vytěsňovat, chystáme koncepční návrh, kdy velké části budou muset tuhle problematiku na území mít,“ uvedl náměstek primátora Ivan Kabický. Odborníci se domnívají, že radní chtějí centra rušit, protože soudí, že tím zmizí i drogy z centra. Dealeři si ale například Václavské náměstí vybírají záměrně - drogy si tu denně prý koupí až 800 lidí.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod