Lodě jsou počtvrté na pražské vodě

Praha – Na Vltavě u Rašínova nábřeží v centru Prahy začal čtvrtý ročník výstavy Lodě na vodě. Čluny včetně těch na prodej budou k vidění do neděle. Návštěvníci se budou moci v některých lodích také proplout, připraveny jsou rovněž soutěže a přehlídky lodí motorových i dračích.

„Na výstavě lidé uvidí od nejmenších lodí – nafukovacích člunů a rybářských pramiček – přes plachetnice, motorové čluny až po námořní jachty,“ slíbil ředitel výstavy Vladimír Toman. Mezi nejzajímavější exponáty patří podle něj plachetnice Svea, která vznikla před sto lety, nebo dvanáctimetrová hybridní jachta.

Návštěvníci výstavy probíhající po širým nebem na vltavském nábřeží a na řece budou moci v rámci doprovodného programu zvolit nejkrásnější loď a prohlédnout si výstavní exponáty včetně stoleté plachetnice při komentované přehlídce. Připravena je také regatta závodních katamaranů i závod dračích lodí. Jediné, co jim může zkazit zážitek, je počasí. S tím ale pořadatelé počítají. „Deštivé počasí je tradičně v den zahájení výstavy – už čtvrtého ročníku. Takže s ním počítáme,“ prohlásil Vladimír Toman.

Rozhovor s V. Tomanem a V. Dudákem (zdroj: ČT24)