Lázně Kyselka zřejmě projdou sanací a vyhnou se demolici

Praha - Ministerstvo kultury by mělo prosadit sanaci chátrajícího areálu lázní Kyselka na Karlovarsku a zabránit nevratným demolicím jeho budov. Krajský úřad by se pak měl zasadit o zabezpečení památkově chráněných objektů a dojednat „smysluplný“ projekt jejich využití s jejich vlastníky. Vyplývá to z návrhu usnesení pro Senát, kterým se dnes zabýval jeho petiční a kulturní výbor. O konečné podobě rozhodne za týden.

Senátoři se začali lázněmi Kyselka zabývat na základě petice s 15 tisíci podpisy proti jejich devastaci. Stojí za ní Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASKORD), která by chtěla areál bezúplatně získat. Vyčítá společnostem Karlovarské minerální vody (KMV) a RSI, že jako vlastníci chtějí opravit jen polovinu ze 13 budov.   

KMV před dvěma týdny oznámila, že plánuje letos zahájit rekonstrukci dvou budov za 60 milionů korun. Společnost ve svém projektu plánuje investovat celkem 400 milionů korun. Do léta slíbila zprovoznit železniční vlečku ke stáčírně minerálních vod v Kyselce, což je jeden z bodů chystaného senátního doporučení. Za nedostatečnou péči o některé památkové objekty dostala firma KMV na počátku roku pokutu 1,8 milionu korun od oddělení památkové péče karlovarského magistrátu.   

Dominantním objektem areálu lázní je pavilon Ottova pramene, postavený podle projektu vídeňského architekta Karla Häybecka. Další hodnotnou stavbou je Mattoniho vila, postavená v letech 1885 až 1886 na místě staršího panského sídla. Lázně doplatily na důsledky privatizace v 90. letech. Několikrát měnily vlastníka a budovy nebyly prakticky udržovány. Stav objektů je nyní mimořádně špatný.  

Vinu na tom mají podle navrhovaného usnesení kromě vlastníků budov také ministerstvo, samospráva i památkový úřad, neboť připustil výstavbu nové stáčírny, i když to znamenalo necitlivý zásah do památkově chráněného areálu.