Za požár v Synthesii hrozí firmě 50milionová pokuta

Pardubice – Semtín - Pokuta až padesát milionů korun hrozí společnosti Rekla. Její sklady plné olejů a provozních kapalin v areálu pardubické Synthesie zachvátil 29. března rozsáhlý požár. Plameny zničily tři haly včetně zpracovatelské linky na likvidaci olejů. Podle šetření České inspekce životního prostředí firma porušila zákon o odpadech, ve skladech totiž měla mít uložené látky a odpady, které v nich být neměly. Škoda způsobená požárem se vyšplhala na třicet milionů korun. Příčinu vzplanutí vyšetřovatelé stále zjišťují.

Společnost Rekla se zaměřuje na likvidaci a regeneraci olejů. Olej se měl podle vyšetřovatelů nacházet i ve skladu prázdných obalů. Jak uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková, hasiči po odkrytí suti po požáru zjistili, že v objektu, kde vznikl požár, bylo vše nasáklé olejem. V druhém objektu, kde měly být podle schválené dokumentace uskladněny prázdné obaly, byly při požáru uskladněny hořlavé kapaliny, například olej. 

Firma vlastní vinu však nepřipouští. Jednatel společnosti Jan Roček odmítl, že by v hořících skladech - deset metrů vysokých dřevěných halách s lepenkovou střechou - bylo něco, co v nich být nemělo. „Jedna hala byla prázdná, připravená k rekonstrukci, to byl ten primární velký požár. Byly v ní jen asi čtyři kontejnery s oleji na ztrátové mazání. Ve druhé hale byly sorpční prostředky proti potenciálním únikům olejů, prázdné obaly a provozní kapaliny,“ řekl Roček. Hlavním materiálem uskladněným ve druhé hale byly podle něj piliny. Mezi provozními kapalinami mohly být hořlaviny na bázi olejů nebo chladicí kapaliny, rozhodně však ne oleje určené k recyklaci nebo likvidaci, uvedl. Ty jsou podle Ročka striktně a pouze v podzemních nádržích. S hasiči podle svých slov od požáru v kontaktu nebyl. Do zveřejnění výsledků vyšetřování nechce příčiny požáru komentovat. Neví o tom, že by se firma dostala do rozporu s předpisy. Příčina požáru dosud není známa. Vyšetřovatelé zatím prověřují možné verze. Více by měly ukázat také vzorky odeslané na expertizu. 

Březnový požár budovy zasáhl zpracovatelskou linku na likvidaci olejů a sklady. Hořela i hladina potoka, který protéká areálem Synthesie. „Hasiči tak museli likvidovat i plameny, které pokryly hladinu potoka. Dále na hladinu umístili norné stěny. Kvůli stékajícím hořícím olejům a dalším kapalinám došlo ke kontaminaci zeminy,“ uvedla Horáková. Hořící částice vymrštěné do vzduchu při explozích poškodily také sousední areál firmy Explosia, která vyrábí trhaviny. Hasiči tam museli likvidovat několik ohnisek. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 25 až 30 milionů korun. Provoz firmy Rekla ale požár výrazně nezasáhl, po pátečním a víkendovém úklidu podle Ročka obnovila svou činnost hned 2. dubna.