Skončí kvůli troskám v centru kandidatura Žatce do UNESCA v troskách?

Bude kvůli troskám v centru kandidatura Žatce do UNESCA v troskách? (zdroj: ČT24)

Žatec se chce dostat na prestižní seznam světového dědictví UNESCO, proto se ve městě odstraňují zbytky zříceného domu. Z památky, která v Žatci stála od 16. století, zbyly jen hromady kamenů, trámů a obvodové zdi. Město bude chtít po majiteli, aby dům – nebo to, co z něj zbylo – opravil.

Jenže ve špatném stavu tam jsou takových budov desítky. Mají ale soukromé majitele a město je na ně krátké, uvažuje proto o exekucích, případně o vyvlastnění. „Vesměs tyto nemovitosti vlastní buď cizinci nebo lidé, kteří v Žatci nebydlí a o nemovitosti se dlouhodobě nestarají,“ řekl vedoucí žateckého stavebního úřadu Tomáš Trávníček.

Žatec – město chmele
Zdroj: Vladimír Valeš

V Žatci věří, že za Českou republiku se mezi světové kulturní památky dostane centrum města. Konkrétně část, kde jsou situované průmyslové budovy spojené s chmelařstvím z přelomu 19. a 20. století.

Jedná se asi o devadesát budov, většinu tvoří balírny a sklady chmele, v areálu jsou ale i obytné vily chmelařů. Podle místních obyvatel na tak malém území pouhých několika kilometrů čtverečních tolik industriálních objektů spojených s pěstování a skladováním chmele není nikde na světě.

Žatec – město chmele
Zdroj: Vladimír Valeš

Každý z objektů je v přihlášce rozepsaný zvlášť. Město muselo popsat jejich historii, současnost i příští využití. V případě zapsání do UNESCO by Žatec některé budovy chtěl koupit a vybudovat v nich například skanzen chmelařské výroby.

Podle vedení města by se zápisem zvýšil i počet turistů a zjednodušil by se také přístup k dotacím na rekonstrukci. Na opravy totiž nejsou peníze a některé budovy už dlouho chátrají.

obrázek
Zdroj: ČT24

Žatec ale není jediný, kdo za Česko usiluje o nominaci. Z Ústeckého kraje se chce prosadit i pevnost Terezín. Velkou šanci uspět má západočeský lázeňský trojúhelník nebo Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Mezi české aspiranty patří například i soustava třeboňských rybníků, horský hotel a televizní vysílač Ještěd nebo hrad Karlštejn.

  • Současných aspirantů na seznam památek UNESCO má Česká republika devatenáct.
  • Nejčastěji se kromě lázní mluví o dalších společných nominacích více států – krajiny Krušnohoří s Německem nebo památek Velké Moravy se Slovenskem.
  • Se zveřejněním na seznamu UNESCO je spojen především větší turismus, na památky s nejvyšší ochranou lze ale v Česku také získat státní dotace.
  • Nominační dokumentaci mají rozpracovanou i třeboňské rybníky, vysílač a hotel na Ještědu, pevnost Terezín.
  • Dále pak rozšířené historické jádro Prahy, zejména Plečnikův kostel na Vinohradech, Müllerova vila, klášter Břevnov a letohrádek Hvězda.