Šaldorfské Modré sklepy má zastínit nová výstavba

Nový Šaldorf – V sousedství proslulých Modrých sklepů v Novém Šaldorfu má vzniknout nová obytná čtvrť. Starosta obce spolu s příbuzným a majitelem hotelu Happy Star chtějí na sousedních pozemcích postavit 18 rodinných domů. Místním vinařům se to nelíbí, bojí se, že stavba poničí jejich staleté sklepy.

Starosta Nového Šaldorfu Dalibor Dočekal získal spolu se svými příbuznými pozemky o rozloze 30 tisíc metrů čtverečních vedle Modrých sklepů vloni. Svým plánem postavit zde dvacítku rodinných domů, které by typově měly odpovídat vesnické architektuře, okamžitě rozdmýchali v obci silné vášně. Nové zástavby se obávají zejména místní vinaři. „Budou se tady střetávat dva rozdílné světy – svět lidí, kteří se sem přijedou pobavit, ochutnat víno, prohlédnout si krásnou krajinu. Na druhé straně budou ti, kteří budou naštvaní, protože tady budou chtít v klidu bydlet,“ vysvětlil místní vinař Bronislav Mikulášek.

Podle starosty jsou ale obavy vinařů přehnané. „Modré sklepy jsou ze dvou třetin stejně v zastavěné části obce. Celá lokalita má garantováno, že se na ni nevztahuje noční klid. V minulosti už jsem jako starosta pár stížností řešil, ale vždy jsem policii upozornil na to, že sklepy fungují v jiném režimu. Navíc, každý, kdo tady bude chtít bydlet, bude o tomto aspektu vědět,“ hájil se starosta Dalibor Dočekal.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Vinař Bronislav Mikulášek

„Tady je to nejlepší, za čím turisté i místní jezdí. Je to 400 let stará historie vinných sklepů. Přímo naproti teď má vyrůst rodinná zástavba, která určitě naruší to, za čím sem lidé jezdí. Úplně to zničí okolní krajinu.“

Vinaře ale neděsí jen možné rozbroje v obci. „Před dvěma lety tudy při rekonstrukci železnice jezdila denně těžká auta. Následkem toho nám praskla zeď, celá se vydula ven a statik nám nařídil klenbu zpevnit cihlami. Bohužel to už pro romantiku sklepa není typické. Nedokážu si představit, že by to mělo znovu nastat,“ uvedl vinař Petr Nejedlík. Těžká stavební technika by podle něj mohla ohrozit existenci řady dalších sklepů.

Výtkám vinařů vyšel starosta vstříc a nechal návrh přepracovat. „Nikdo z nových obyvatel nebude jezdit kolem sklepů, projektant sjezd posunul níže na hlavní silnici. Navíc jsem se také zavázal, že do stavebního povolení bude zapracováno, že se tudy stavební materiál nebude dovážet,“ uvedl starosta.

Malému údolí v Novém Šaldorfě se Modré sklepy říká po staletí. Modré sklepy stojí na dně třetihorního moře, které zde zanechalo namodralý pískovec. Údolí se pyšní dvěma stovkami vinařských sklepů. Řada z nich má gotickou klenbu s typickým lomeným obloukem.

Ani ochota starosty vyhovět jejich požadavkům ale část vinařů nepřesvědčila. Starostu obviňují ze střetu zájmu, přestože se v roce 1997 vzdal práva hlasovat o nové podobě územního plánu, který se dotkl také jeho rodinných pozemků. „Starosta je pro mě zosobněním člověka, který se stará o blaho obce a všech lidí. Měl by se starat o zachování tradičních vazeb, o to, aby sem jezdili turisti, aby tady vinařství fungovalo. A pak se najednou dozvíte, že tohle všechno chce narušit jen na základě toho, že tady má pozemky,“ nešetřil kritikou Mikulášek.

Přesto chce starosta se stavbou inženýrských sítí na tomto pozemku začít už na podzim. Majitelé sklepů ale chtějí výstavbě bránit do poslední chvíle. O pomoc chtějí požádat ombudsmana i Jihomoravský kraj. V krajním případě jsou připraveni podat i trestní oznámení.