Uplynula lhůta na vyklizení Kliniky, aktivisté uvnitř zůstávají

Dosavadní nájemci budovy po bývalé žižkovské poliklinice zůstávají na místě. Objekt přitom měli do půlnoci vyklidit. Nic se nezměnilo ani ve 14 hodin, což byla lhůta, kterou dopoledne stanovil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ani odpolední jednání obou stran podle očekávání nevedlo k řešení.

„Úřad už odeslal materiál pro schůzi vládní dislokační komise, kde navrhuje dvě alternativy řešení situace. Pokud o objekt projeví zájem organizační složka státu, bude na ni převeden v řádu týdnů,“ vysvětlila ředitelka úřadu Kateřina Arajmu. Druhou variantou je podle ní transparentní výběrové řízení.

Sama požádala zástupce Kliniky, aby nejpozději v pátek objekt jeho obyvatelé opustili. Pokud by tomu tak nebylo, podnikne prý úřad všechny kroky, aby hájil „zájmy státu“. Úřadu hrozí i pokuta od stavebního úřadu v řádu statisíců korun, což ředitelka nechce připustit.

Otázkou je veřejný zájem

Podle zástupců Kliniky se jednalo o tom, zda je provoz centra ve veřejném zájmu. „Naše právní analýza tvrdí, že ÚZSVM může prodávat jen objekty, jejichž zachování není ve veřejném zájmu. Debatovali jsme o tom, jestli naše činnost je ve veřejném zájmu, nebo ne,“ řekl po jednání Jakub Ort z kolektivu Kliniky. Podle ředitelky si desítky lidí na fungování Kliniky stěžovaly, naopak kolektiv rodičů s dětmi Mamatata se na podporu akce sešel u vstupu do úřadu.

Lhůta vypršela ve 14 hodin

Úřad budovu spravuje, aktivistům na Žižkově ji v minulosti zapůjčil. Když i ve čtvrtek ráno zůstávali lidé uvnitř budovy, stanovil úřad na její vyklizení čas do 14 hodin. Aktivisté dali najevo, že se k tomu nechystají a ve 14 hodin stále byli uvnitř, naopak začali dovnitř přicházet další lidé. „Náš postoj se nemění, zůstáváme,“ oznámili. Vše pokračuje normálním programem, čtvrteční večer patří jazykovým kurzům. Jde třeba o kurzy češtiny pro cizince a další. 

Městská část nechce jednat s aktivisty, jen s Babišem

V  úterý bude o situaci na bývalé poliklinice jednat i zastupitelstvo Prahy 3. Svolala ho opozice a starostka Vladislava Hujová (TOP 09) na schůzi pozvala i ministry financí a vnitra. S dosavadními provozovateli Kliniky přitom jednat odmítla. Měli se zúčastnit schůzky vedení městské části s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), kam ale nakonec přišel pouze ministr. „Jedinou kompetentní osobou pro jednání s uživateli Kliniky je (…) ministr financí Andrej Babiš,“ uvedla městská část v tiskové zprávě.

Andrej Babiš již ve středu večer na Twitteru uvedl, že je budova ve špatném stavu a aktivisté ji musejí podle zákona opustit. „Nabízeli jsme mimochodem jinou budovu, tu ale provozovatelé Kliniky odmítli,“ dodal ministr.

Aktivisté naopak tvrdí, že nabídku na využití jiné budovy nedostali. „V současné době nám ani nebyl nabídnut žádný jiný dům, jak ministr tvrdí,“ reagovali na Facebooku. Podle Tadeáše Poláka se taková nabídka objevila naposled před rokem.

Klinika je zkolaudována jako klinika

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) tvrdí, že na něj tlačí radnice Prahy 3 a hrozí pokutou, pokud aktivisté na poliklinice zůstanou. Budova je totiž stále kolaudována jako zdravotnické zařízení. „Odbor výstavby úřadu Městské části Praha 3 nám sdělil, že současný stav je nelegální, že prodloužení výpůjčky by bylo protiprávní,“ shrnul mluvčí ÚZSVM Ležatka.

Tadeáš Polák však argumentaci kolaudací odmítá. Uvedl, že o tom již se státním úřadem jednal: „Řekli jsme úřadu, že bychom byli ochotni podstoupit rekolaudaci, ale z jeho strany nebyla ochota.“

Stará žižkovská poliklinika
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se tam přednášky a koncerty nebo výuka jazyků pro cizince. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Aktivisté budovu obývanou bezdomovci obsadili v prosinci 2014, krátce poté je ale vyvedla policie. Po několika měsících vláda souhlasila se zapůjčením objektu. Radnice Prahy 3 již dříve uvedla, že si na Kliniku stěžovalo asi 60 lidí kvůli hluku a ohňům. Na začátku února na objekt zaútočili maskovaní extremisté – incident vyšetřuje policie.