Desítky žadatelů čekaly ve Varech na kotlíkové dotace přes noc

Téměř tři stovky lidí čekaly ve středu ráno v Karlových Varech na možnost podat žádost o dotaci na výměnu kotle. Desítky z nich strávily noc ve frontě, první zájemci se scházeli před úřadem už v úterý ráno. Kraj bude v prvním kole rozdělovat téměř 64,3 milionu korun, což vystačí na výměnu nejméně 440 kotlů. Zřejmě se ale dostane na více žadatelů, protože ne všichni budou moci žádat o maximální částku.

Žadatelé mohou získat dotaci na výměnu kotle od 70 do 85 procent, podle toho, jaký typ si zvolí. Čím bude ekologičtější, tím vyšší dotaci mohou získat – maximální částka je 150 tisíc korun.

„Mám radost, že to mám za sebou. Přišel jsem včera (v úterý) před šestou ráno. Okolo druhé hodiny odpoledne nás pustili dovnitř. Kraj se zachoval slušně, bylo tu pohodlí, židle, teplo a příjemné prostředí,“ popisoval Milan Bindzar z Mariánských Lázní, který přišel na řadu jako první. Sám žádá o dotaci na pořízení tepelného čerpadla pro svůj rodinný dům, které by nahradilo 15 let starý kotel. 

„Už večer tu bylo okolo 150 až 200 lidí a postupně další přibývali. Místnosti se otevřely v sedm hodin ráno a lidé mohou podat až deset žádostí na jednoho člověka,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Na zájemce čekalo ve zvlášť připravené místnosti pět vyškolených úředníků. Podle odhadu krajského úřadu mohou odbavit okolo 100 žádostí za hodinu.

Podle pravidel výzvy je možné žádat o dotace na kotle v Karlovarském kraji až do 30. června 2016. Už dopoledne však úřad zaregistroval přes 450 žádostí, objem peněz má přitom stačit pro minimálně 440 uchazečů: „Pokud se stane, že vyčerpáme vyčleněné finanční prostředky dříve, požádáme ministerstvo životního prostředí o informaci, jestli je možné ukončit příjem ještě před stanoveným termínem,“ dodala vedoucí odboru investic krajského úřadu Věra Tomsová.

Krajského radního pro životní prostředí Josefa Horu (HNHRM) zájem o dotace příjemně překvapil. „Původní odhady z loňského roku byly okolo 50 žadatelů. Panovaly proto obavy, jestli se podaří dotace vyčerpat. Ale díky kampani a cestám úředníků po obcích se podařilo přesvědčit další zájemce,“ uvedl. 

Krajské úřady v Česku mají zatím žádosti na zhruba polovinu ze tří miliard korun, které rozdělí v první vlně kotlíkových dotací. Podle možností pak budou výzvy opakovat. V dalších dvou vlnách je připraveno ještě šest miliard.