Mecenášství není bláznovství

Hradec Králové/Pardubice – Cena Ď – to je název celorepublikového projektu, který se snaží mapovat aktivity mecenášů a sponzorů a oceňovat je za jejich podporu charitativních a kulturních organizací. Cena Ď, neboli dík, přitom není určena jenom pro velké firmy, které dávají milionové dary, ale také pro „obyčejné“ lidi, kteří nezištně pomáhají potřebným. V Hradci Králové a Pardubicích dnes probíhají krajská vyhodnocení projektu.

Do soutěže navrhují sponzory, mecenáše a dobrodince charitativní organizace, nemocnice, školy, ale třeba i zoologické zahrady, hrady, zámky a muzea. Veškeré nominace jsou nejdříve řazeny do krajských kol, ve kterých vítěz získává Cenu Ď a postupuje do celorepublikového kola, kde se soutěží o hlavní cenu. Pokud se někdo krajského kola účastnit nechce, může být nominován rovnou do toho celorepublikového, ovšem bez šance na hlavní výhru. Počet letošních nominací není ještě úplně jasný, uzávěrka je 30. dubna. Celkem jich bylo přes 400, z toho 40 – nejvíce – na Vysočině. Celorepublikové finále bude hostit 21. června Národní divadlo.

V Královéhradeckém kraji získali Cenu Ď manželé Marta a Ladislav Šislerovi, kteří 17 let pracují jako dobrovolníci pro Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. Organizaci pravidelně věnují nejenom peníze, ale i svůj volný čas.

Reportáž Přemysla Šrámka a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jasno už je také v Pardubickém kraji. Centrum Veská nedaleko Pardubic – přechodný domov tu poskytují nemocným a opuštěným dětem. Také zde krajské organizaci dlouhodobě pomáhají sponzoři a dobrovolníci. Ze tří nominovaných cenu získala pardubická střední zdravotní škola. „Jsou schopni uspořádat, zhruba dvakrát ročně, finanční a věcnou sbírku,“ uvedla lékařka Dětského centra Veská Barbora Červíčková.

A nejde jen o peníze a materiální pomoc, studentky za dětmi dojíždějí a s pracovníky centra organizují společné akce. „Chodíme na praxi, pomáháme dětem. Někteří pomáhají i na dobrovolných akcích,“ vysvětlila studentka Střední zdravotní školy Pardubice Martina Hrádková a její spolužačka Barbora Nováková doplnila: „Péče o nemocné děti, ale i o ty zdravé je důležitá. Když s nimi někam jdeme nebo jim děláme atmosféru na Vánoce nebo Velikonoce.“ A zástupkyně ředitelky SZŠ Pardubice Renata Jarolímová zdůraznila: „Studentky k tomu určitě nikdo nevybídl, vyplynulo to z přirozenosti.“

O ceně pro Střední zdravotní školu rozhodlo, stejně jako v ostatních krajích, kolegium hodnotitelů. „Cena Ď, jako všechny podobné ceny, je nespravedlivá, Cenu Ď by si zasloužili opravdu všichni. Kolegium však musí vybrat toho jednoho jediného,“ prohlásil autor a pořadatel projektu Richard Langer. Dlouhodobá spolupráce, nadšení a podpora spojená s výukou. Právě to studentkám zdravotní školy přineslo symbolické prvenství. „Velmi těžíme z jejich odborné praxe u nás a musím říct, že mnozí studenti se k nám vracejí a spolupracují i nadále,“ dodala doktorka Červíčková a vrchní sestra dětského centra Jaroslava Betáková ujistila: „Dělají to od srdíčka. Nedělají to proto, že by jim to někdo přikázal. Tuto práci ani nelze dělat jinak.“

Cena Ď by měla být inspirací pro další dárce a sponzory. Podle autora projektu Richarda Langera se zároveň ukazuje, že mecenášství rozhodně není bláznovství, ale prestižní počin.