Skupina lidí v Ostravě vyráběla a prodávala pervitin

Ostrava - Sedmatřicetiletý muž z Ostravy si zařídil rodinný podnik na výrobu a distribuci pervitinu. V minulosti už byl za vaření drogy odsouzen, i tak ale v této činnosti pokračoval. Navíc do prodeje zapojil svou družku, známého s manželkou a další dva muže. Dnes to potvrdil šéf ostravského policejního týmu Toxi Jiří Kopeček. Při zatýkání se policisté a sociální pracovnice museli postarat o několik dětí.

„Byl to takový rodinný podnik. Zatím jsme zdokumentovali, že vyrobili a prodali drogu za přibližně půl milionu korun,“ řekl policista. Drogu v garáži v Ostravě-Porubě vyráběl sedmatřicetiletý muž, ten byl i hlavou skupiny. Dalším členům pak rozdával či prodával vyrobený pervitin. Další obvinění pak drogu prodávali v Ostravě a dalších okolních regionech. Muž byl velmi opatrný a snažil se policistům jejich práci komplikovat. „Garáž, kde vařil, byla velmi dobře zajištěna kamerovým systémem a odposlechy. Když byl uvnitř, moc dobře věděl, co se venku děje. Nejen, že to na obrazovce viděl. Navíc to i slyšel,“ dodal Kopeček.

Skupina navíc využívala k distribuci drog zvláštní metody, jeden z mužů totiž po Ostravě rozvážel pervitin na koloběžce a pro policii bylo proto mnohem složitější mapovat jeho pohyb, než kdyby jezdil v autě. Na zatýkání šesti lidí se tak nakonec podílelo až šedesát policistů.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Skupina drogy vyráběla už od roku 2008

Podle policistů skupina narkotika vyráběla od roku 2008. Jejich činnost ale monitorovali od loňského podzimu. Během této doby vyrobili pervitin v prodejní hodnotě okolo 500 tisíc korun. Droga byla navíc velmi kvalitní, následným rozborem se zjistilo, že obsahovala 78 procent účinné látky. „Nyní budeme provádět výslechy svědků. Jde především o odběratele. Je jich několik desítek. Předpokládáme, že množství vyrobených narkotik ještě poroste,“ řekl šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta. 

Všichni obvinění, čtyři muži a dvě ženy ve věku od 29 do 43 let, skončili ve vazbě. Ve vězení po případném odsouzení můžou strávit až deset let. Kriminalisté zjistili, že léky, ze kterých pervitin vyráběli, skupina nakupovala ve velkém v Polsku. Tamní legislativa to umožňuje. „Bohužel tamní orgány opět neschválily nějaká omezení. Navíc polské léky obsahují až čtyřnásobně více pseudoefedrinu potřebného pro výrobu pervitinu než naše. Tím se značně zvyšují i zisky výrobců této drogy,“ řekl Kopeček.