Ryby z rybníků mizí ve velkém, prý na zakázku

Ostrov (Karlovarsko) – Takřka mafiánsky propracované je podle karlovarských rybníkářů pytláctví v regionu. Údajně na zakázku vietnamských rybích restaurací mizí chovné ryby z hlubin, vše je dobře zorganizováno a chovatelům vznikají statisícové škody. Rybníkáři se zatím snaží vymyslet způsob, jak rozsáhlé nelegální výlovy překazit.

Zloději pytlačí u rybníků na Karlovarsku celé noci. S rybařením zřejmě mají zkušenosti a používají tenké tzv. tenatové sítě, kterými za několik hodin ukradnou mnoho ryb. Okradený rybníkář František Touš odhadl škodu, kterou mu pytláci během jedné noci způsobili, na deset tisíc korun.

Celkem už se pohybuje hodnota ukradených ryb v řádu stovek tisíc korun. Dosud přitom pytláci působili škody maximálně o tři řády nižší. „Tahle záležitost už je skoro průmyslová zlodějina, kdy na rybníku dochází k hromadnému odlovu ryb,“ podotkl Lumír Pála starší z Českého rybářského svazu. Rybníkáři tvrdí, že pytláci jim nevykrádají rybníky ve velkém proto, že by měli takový hlad, nýbrž na zakázku – zřejmě od restaurací. „Je to řízená skupina o více lidech a více autech,“ uvedl rybníkář Lumír Pála mladší, který nedávno u rybníka přistihl pytlačící skupinu Vietnamců.

Pytlačením na rybnících se zabývá policie, ale dalším nelegálním výlovům budou muset zabránit především sami správci vodních ploch. Rybáři je vyzvali ke zintenzivnění dohledu. Varovali, že i po nájezdu početné skupiny pytláků zůstává na místě jen málo stop, které na krádež upozorní.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)