Ve sporu o Šumavu dal soud za pravdu exministru Bursíkovi

Praha - Městský soud v Praze zamítl žalobu šumavských obcí na někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka. Obce po soudu chtěly, aby zrušil Bursíkovo rozhodnutí, jímž ministerstvo ponechalo část Národního parku Šumava bez zásahu člověka proti kůrovci. Informaci potvrdilo Hnutí Duha, které se čtyři roky dlouhého soudního sporu účastnilo. Rozsudek je pravomocný, není možné se proti němu odvolat.

Podle soudu mělo ministerstvo právo rozhodnout, která část parku zůstane po orkánu Kyrill v roce 2007 bez těžby dřeva. Soud ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že zájem na ochraně přírody je v národním parku významnější než hospodářské využívání lesa.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha jde o klíčové soudní rozhodnutí. „Potvrdilo, že ponechání vybraných částí národního parku divoké přírodě je v naprostém souladu se zákonem a také že kácením by vznikly větší škody, než pokud správci národního parku nechají horský les přírodě,“ uvedl v prohlášení.

Kyrill se Českem prohnal v noci na 19. ledna 2007. V Národním parku Šumava mu padlo za oběť na milion metrů krychlových dřeva. Po orkánu zůstalo v parku nezpracováno 217 000 stromů, které se pak staly zdrojem šíření kůrovce. Tento škůdce následně zahubil na 2,5 milionu zelených stromů.

V názorech na protikůrovcová opatření se správci parku a ekologové rozcházejí. Rozpory vyvrcholily loni v létě ekologickou blokádou, kdy se desítky lidí pokoušely bránit kácení napadených stromů v okolí Modravy.