Zničenou trať chtěly obce bezúplatně, nakonec musí zaplatit milion

Nový Jičín – Povodní zničená a úřady už formálně zrušená železniční trať z Hostašovic do Nového Jičína opět vzbuzuje spory. Obcím, které zprvu bojovaly za obnovu dráhy, ale potom souhlasily s jejím zrušením, se nelíbí, že musí platit Správě železniční dopravní cesty za odkoupení pozemků. Radnice chtěly zničenou trať, jíž chtějí přeměnit na cyklostezku, získat zadarmo. SŽDC však chce přes milion korun. Ministerstvo dopravy přitom upozorňuje, že bezúplatně převést pozemky se starou tratí nelze.

Blesková povodeň před třemi lety rozhodla za úřady, co udělat se 120letou lokálkou z Hostašovic do Nového Jičína. Železniční správa odmítla zničenou trať opravovat, když nebylo jisté, zda kraj vůbec bude nadále objednávat dopravu na trati a nakonec se zrušením dráhy souhlasily i obce.

Radnice se dohodly, že koleje nahradí cyklostezkou. Přihlásily se proto o pozemky. Tím však začal nový spor o jejich cenu. „V lednu SŽDC uzavřela smlouvu o nájmu se Svazkem obcí pro budování cyklotrasy. Nájem je asi 260 tisíc ročně. První splátka bude v červenci,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Přemysl Kramoliš. Pět obcí, kterými železnice prochází, postupně tímto způsobem splatí pozemky. Jejich cenu stát stanovil na 1,3 milionu korun. Původně dokonce žádal ještě víc.

Podle starostů by ale měla být cena podstatně nižší – nejlépe nulová. „Už loni jsme apelovali přes politické strany, přes správní radu SŽDC, že je nekorektní, aby stát předával majetek obcím ve špatném stavu za úplatu a věřím, že vláda bude mít rozum a tohle schválí,“ řekla starostka Hodslavic Pavla Adamcová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva dopravy ale mají obce na Novojičínsku smůlu. Ani případná změna pravidel to prý už ovlivnit nemůže. Pozemky zaplatit musí. Tahanice o cenu pozemků pod železniční tratí zdržely přípravu nové cyklostezky zhruba o rok. Obce teď doufají, že se jim její stavbu podaří zahájit nejpozději příští rok na jaře.