Projekt na náchodskou nemocnici chce kraj opravit do půlky dubna

Královéhradecký kraj začal opravovat projektovou dokumentaci, kvůli které musel minulý týden zrušit miliardový tendr na rekonstrukci náchodské nemocnice. Ta podle něj nebyla dostatečně zpracovaná a našly se v ní tak závažné chyby, že musel kraj zakázku zrušit. Nepovedenou dokumentaci zpracovala firma JIKA-CZ - ta vinu uznala a v rámci reklamace teď musí dokumentaci předělat, a to zadarmo. Na revizi dokumentace bude ještě navíc dohlížet odborná firma RTS.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Jde o jednu z největších investic kraje v posledních letech.

Novou soutěž na stavební firmu chce kraj vyhlásit na přelomu května a června, otevírání obálek s nabídkami uchazečů by se mohlo uskutečnit na přelomu srpna a září letošního roku. Do té doby už musí být opravená projektová dokumentace: „V rámci reklamačního řízení budou jednou týdně pořizovány písemné záznamy. Budeme tedy mít neustálou kontrolu nad průběhem oprav,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). JIKA-CZ podle jednatele Jiřího Slánského se zapojením další firmy pro kontrolu dokumentace souhlasí.

Kvůli nízké ceně se chce kraj obrátit na profesní komoru

Podle krajských politiků byla cena, za kterou firma JIKA-CZ dokumentaci nabídla, podezřele nízká. „V úrovni asi 28 % z předpokládané ceny díla,“ dodává krajský radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Proto se chce kraj obrátit na komoru autorizovaných projektantů.

Podle ní projektanti často nabízejí ceny hluboko pod úrovní reálných nákladů. „Jednoznačně musí něco ošidit, nejsou stanovené žádné minimální ceny, což je podle mě velká chyba,“ uvedl Ladislav Bukovský z České komory autorizovaných inženýrů a techniků. 

Pan Slánský si ale za svou nabídkou stojí. „Někdo umí levněji, nemyslí si, že ta cenovka je nějaká extra levná – pokud se podívám na ceny ostravských ateliérů, které mě pravidelně porážejí, těm nedokážu konkurovat.“

V nemocnici mají vzniknout dva nové pavilony (zdroj: ČT24)

Kraj už jednou tendr zrušil a musel se vzdát dotace 400 milionů

Kraj před zrušením tendru celkem sedmnáctkrát posouval termín pro odevzdání nabídek, zpoždění nabralo sedm měsíců. Opozice proto označuje koalici ve věci náchodské nemocnice za neschopnou. Neustálé odkládání rekonstrukce se podle opozičních lidovců podepíše na stavu zdravotní péče v regionu. „Jedná se o opakovaný pokus současné krajské vlády o zahájení stavby, který zhavaroval. Obecně jsou příprava a realizace investic slabou stránkou vedení Královéhradeckého kraje,“ uvedl zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Přestavbu nemocnice kraj chystá mnoho let. Podle původních představ chtěl stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.