Sdružení Místo parku parkoviště považuje hradecká radnice za vtip

Hradec Králové – S nevšedním požadavkem vystoupila občanská iniciativa v Hradci Králové. Sdružení s názvem Místo parku parkoviště požaduje omezení zelených ploch v centru města a zbudování parkovacího domu na místě Jiráskových sadů. Argumentuje tím, že zmíněný park není na rozdíl od parkovacích míst potřeba. Protože sdružení obecně požadují spíše ochranu zeleně než její kácení, považuje radnice města celou iniciativu za špatný vtip.

„Hradec je město zeleně, ale těch parkovacích míst je tady minimálně,“ vysvětluje požadavek občanské iniciativy její mluvčí Ondřej Česák. Za nejvhodnější pro vznik dalšího parkoviště občanská iniciativa považuje Jiráskovy sady na soutoku Labe a Orlice pod historickým centrem města. „Podle nás je tento park zbytečně rozlehlý a nevyužitý,“ dodal Česák.

V parku by měl podle sdružení vzniknout ekologicky šetrný parkovací dům pro tisíc aut. „Parkoviště bude stále v rámci zeleně, bude kolem něj vybudován park a zapadne do ekosystému, který je v Hradci vytvořen,“ doplnil mluvčí.

Hradecký magistrát aktivitu sdružení pokládá za aprílový žert. „Myslíme si, že to nemůže nikdo myslet vážně a že jde o pouhou recesi,“ podotkla mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdalena Vlčková s tím, že přeměna parků na parkoviště, byť jenom částečná, je pro město nepřijatelná. „Další parkovací místa by určitě městu prospěla, nicméně v žádném případě na úkor zeleně,“ dodala.

Iniciátoři recesistický tón odmítají. „Je to myšleno naprosto vážně, určitě bychom nechtěli o takové věci vtipkovat,“ podotknul Česák. Iniciátoři přeměny zelených ploch na parkoviště dokonce na podporu svého plánu připravují petici a svolávají demonstraci.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)