Na Vyškovsku začínají hromadně třídit biologický odpad

Vyškovsko – Dnešním dnem začíná v šedesáti obcích na Vyškovsku svoz biologicky rozložitelného odpadu. Unikátní projekt bude sloužit 75 tisícům lidí, kteří před nedávnem dostali 4 000 speciálně upravených popelnic. Ty se budou vyvážet jednou za dva týdny. A firma, která je dodala, slíbila: zapáchat nebudou. Jde o upravené nádoby, v nichž odpad vyschne a zmenší svůj objem.

Projekt financuje Evropská unie, která na něj do Česka poslala půl milionu eur. Popelnice jsou k dispozici v šedesáti vesnicích na Vyškovsku. A každý občan si tak bude moci vyzkoušet třídění odpadu, které například Německo provozuje už třicet let. Obyvatelé regionu severně od Brna tak budou mít náskok oproti zbytku republiky, která musí do roku 2020 snížit podíl organického odpadu v běžných popelnicích o víc jak polovinu.

„Bioodpad bude svážet speciálně upravený vůz s vestavěnou mycí linkou. Čtyři tisíce nádob jsou uzpůsobeny tak, že v nich cirkuluje vzduch, vyhozené zbytky v nich sesychají a nádoby tak nezapáchají,“ uvedla Petra Přikrylová, manažerka společnosti, která svoz zajišťuje. Obyvatelé Vyškovska se tak musí připravit i na další novinku. Nově se budou nádoby na tříděný odpad vyvážet méně často než dřív, tedy jednou za čtrnáct dní.

Hovoří Petra Přikrylová ze společnosti Respono (zdroj: ČT24)

A kde bude odpad končit? Nyní ve třech kompostárnách a do budoucna v plánované bioplynce. „Dokonce se nám hlásí i chalupáři, kteří pod tento systém primárně nespadají. Vzhledem k tomu, že na svých zahradách také sekají trávu a hrabají listí, se jim ale nápad s biopopelnicemi líbí,“ uvedl místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Co kompostovat?

Kompostovat můžeme ovocné a zeleninové odpady, kávové a čajové zbytky, slupky, kůru citrusových plodů v malém množství, hnědou lepenku a novinový papír v malém množství, trus malých zvířat, listí, uvadlé květiny, drnové řezy v malém množství a nalámané zahradní odpady. Zdroj: web Žebětína

Akci předcházela informační kampaň, obyvatelé dostali do schránek například brožurky o významu a funkci třídění kompostovaného odpadu. „Snažili jsme se jim vysvětlit, že se tak ušetří nejen místo na skládkách. Navíc z kompostovaného odpadu vznikne kvalitní úrodný humus,“ jmenuje výhody kompostování Přikrylová.

A ty oceňuje i obyvatel Drnovic Josef Čtvrtníček. „Kolem domu se toho nastřádá celkem dost. Zahrádkáře to alespoň přiměje nepálit listí za domem,“ pochválil biopopelnici Čtvrtníček. „Domů nám přišel časopis a tam je to popsané, co se vyhodit smí a co ne. Teď je na každém, aby k tomu přistoupil zodpovědně,“ dodává místní.

Nekompostovat!

Kompostovat nesmíme kosti a odpadky z masa a mléčné produkty (zbytky sýrů), omáčky, tuky, majonézy, cigaretový popel a nedopalky, obsah pytlíků z vysavače prachu, časopisy, oddenkovou plevel, popel z uhlí, plasty, kovy, sklo, kameny apod. POZOR: Do kompostéru nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály. Zdroj: web Žebětína

 V Brně-Žebětíně končí bioodpad na domácích zahrádkách

S podobnou akcí, ale zaměřenou na majitele zahrádek, začala již před dvěma lety městská část Brno-Žebětín. Rozdala zájemcům speciální kompostéry, které si doma mohou plnit odpadem a následně použít jeho produkt jako kompost. „Kompostujeme převážně listí nebo zbytky zeleniny a ovoce,“ prohlásil tehdy jeden z majitelů Jan Kozel, který si nádobu opatřil. Zužitkoval tak biologicky rozložitelný odpad, který by zbytečně zabíral místo v popelnici komunálního odpadu. V těch totiž končí až čtyřicet procent zbytků jídla, slupek nebo také trávy a listí. V Žebětíně se inspirovali modelem, který úspěšně funguje ve francouzském městě Rennes. Projekt financovaný Evropskou unií městské části umožnil nakoupit 360 kompostérů.

Projekt, který dnes rozjeli na Vyškovsku a jiným způsobem ho řeší v Brně-Žebětíně, bude muset udělat každá obec v Česku. Nařizuje jim to zákon, který vejde v platnost 1. ledna 2014.