Na Trutnovsku se nacházelo sedm pracovních táborů

Žacléř - Trutnovsko postupně poodkrývá temné momenty historie českého pohraničí. Právě zde se nedávno křtila kniha vzpomínek jedné z vězeňkyň pracovního tábora v Žacléři. Takových táborů ale bylo jen v okolí Trutnova hned sedm. Vězněno v nich bylo celkem přes 4 tisíce mladých židovských dívek.

Ačkoliv se místním táborům říkalo pracovní, ve skutečnosti se jednalo o pobočky koncentračního tábora Gross-Rosen. Nebyly zde žádné pece ani plynové komory. Vězenkyně – většinou mladé židovské dívky - tu měly zemřít vyčerpáním. Oběti se počítaly na stovky. 

Řada místních lidí dnes vůbec netuší, co se zde během druhé svétové války odehrávalo. Osud jedné z vězenkyň zaujal i Karin Venrauerovou ze Žacléře. Právě díky ní se českého překladu dočkal příběh šestnáctileté polské židovky Saly, která ve zdejším táboře strávila tři roky.

Podobných táborů byly v českém pohraničí desítky. Další třeba v Bernarticích, jež se nachází pár kilometrů od Žacléře. Vězněno v něm bylo asi 400 vězenkyň. Jeho část stojí dodnes. Největší v regionu byl však tábor v Poříčí, za jehož zdmi pracovalo 1 400 dívek.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)