Ruský investor rozebral v Karlových Varech cenný dům. Bez povolení

Karlovy Vary - Z městské památkové zóny v Karlových Varech mizí klasicistní dům z roku 1759. Ruský investor ho nechal bez povolení postupně bourat, v současnosti z něj zbývá sotva třetina. Památkáři další práce zastavili, už zítra budou na místě zjišťovat škody.

„Dostal povolení pouze k odstranění střechy, krovů a části svrchní stavby, nicméně jsme zjistili, že v bourání pokračuje vesele dál,“ komentoval situaci mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Investorem je ruský podnikatel z Novosibirsku. Jeho český zástupce, architekt Vladimír Sadílek tvrdí, že začal bourat, když zjistil, že dvacet let neobývanému domu hrozí zřícení: „Protože se nehodlá vystavit nebezpečí, že něco zanedbal. Má tedy statické posudky, které hovoří o havárii domu.“

Památkáři z Lokte ale přiznávají, že jde o velkou ztrátu historické budovy. Pokud je dům v havarijním stavu, je podle nich vždy nutné zachovat všechny historické konstrukce. S majitelem domu na zámeckém vrchu už památkáři zahájili správní řízení.

Primátor Petr Kulhánek:

„Jedinou cestou je zpřísnění pravidel. Investor si totiž spočítá, že pro něj je ekonomicky výhodnější porušit pravidla, zaplatit pokutu, ale dosáhne svého.“

Na Karlovarsku to není jediný případ, kdy investor bourá nebo staví bez povolení. Před deseti lety úřady nařídily ruskému majiteli zbourat tři načerno postavené sruby v obci Háje. Všechny dodnes stojí. Z historických domů Eboli a Quisisana zase zůstaly jen původní obvodové zdi. Všechny případy skončily statisícovými pokutami pro investory. U domu Eboli podali památkáři trestní oznámení, policie ale případ odložila.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)