Skrytý návod na výrobu zbraní? Policie se zabývá videem se střílející propiskou

Paralyzér, který zabíjí. Tak se jmenuje jedno z amatérských videí Marka Ch. Ve svých nahrávkách ukazuje, jak podomácku vyrobit zbraně a jak s nimi zacházet. Jeho případem se už zabývá policie. O závadnosti nahrávky nyní rozhodují specialisté.

„Když se dostanete k soustruhu, k vrtačce a k pilníku, tak tuhle zbraň si vyrobíte asi za dvě hodiny. Není to nic těžkýho,“ komentuje výrobu paralyzéru ve videu Marek Ch. V dalším zase předvádí střílející propisku. Podle bezpečnostního experta ji ale mohou používat jen profesionálové. „Je klasifikovaná jako zbraň zákeřná, v našich podmínkách by ji neměl nikdo používat,“ vysvětlil bezpečnostní expert Michal Ratajský z C.S. Solutions.

Stejně vnímá situaci i policie. Ta se začala případem zabývat po upozornění ČT. Zveřejnění videí trestné být nemusí, držení střílející propisky ale už ano. „Zbraň má parametry střelné zbraně, která podléhá registraci. V tomto případě hrozí pachateli až pětileté vězení,“ okomentovala případ mluvčí Policejního prezidia Policie ČR Ivana Nguyenová.

Psycholog Jiří Brančík: z videa jsem neměl dobrý pocit (zdroj: ČT24)

Čech se nesmí nedovoleně ozbrojovat i mimo ČR

K případu se vyjádřil i Marek Ch. Ten si za obsahem svých videí stojí. Ani týden poté, co jej kontaktoval redaktor České televize, videa z internetu nestáhl. Argumentuje tím, že vystupuje jako laik. 

Nesplnil jsem odborné předpoklady pro udělení zbrojního průkazu, takže nevlastním zbraň. Vojenskou službu jsem neabsolvoval z důvodu zdravotní nezpůsobilosti… Nejsem nebezpečný člověk.
Marek Ch.

Dodal, že videa tvoří pro uzavřenou komunitu lidí, ale několik z nich zveřejnil i na webu YouTube. Podle něj jsou zaměřena na tématiku přežití v přírodě, zvládání krizových situací a sebeobranu. Na zmíněném webu ale ČT objevila nahrávky, ve kterých Marek Ch. manipuluje se zbraněmi.

Doprovodný text nezbavuje právní odpovědnosti

Kvůli tomu se podle právníka Jana Provazníka mohl dopustit nedovoleného ozbrojování, které české zákony zakazují. Marek Ch. sice upozorňuje, že se při natáčení nenachází na území republiky. Toto tvrzení ale nestačí. „Trestně právní předpisy je občan České republiky povinen dodržovat kdekoliv na světě, tedy nejenom na území České republiky,“ vysvětlil ale Provazník.

Ve svých videí Marek Ch. uvádí, že sledující nemají jeho postup při výrobě předmětů napodobovat, a že jsou nebezpečné. „Vystavili byste se riziku právního postihu, zdravotní újmy a ohrožení života. Pozor! Toto video není funkční návod.“ Podle právníka ale doprovodný text v nahrávkách není příliš podstatný. „Tím, že si dám do videa nějaký text, tak se nezbavuji právní odpovědnosti,“ vysvětlil Provazník. Dodal, že je důležité posuzovat i kontext videí. „Co se týče nabádání k trestné činnosti, je celkem jedno, jestli to dělá výslovně, nebo jestli je to poznat z kontextu,“ dodal. Zda se Marek Ch. dopustil trestného činu, rozhodne policie. 

Nejde o sebeobranu, skrývá se tam útok

Obsah videí zaskočil i vojenského psychologa. „Neměl jsem dobrý pocit. Místy až pocit fyzické nevolnosti. Kromě agresivity je to prostoupeno paranoidním pocitem ohrožení,“ okomentoval zhlédnuté nahrávky primář Psychologického oddělení ve Vojenské nemocnici Brno Jiří Brančík. Podle jeho slov je video v mnoha směrech za hranou, „Nejde o sebeobranu, je tam skrytý záměr útočný. To je nebezpečné,“ dodal.

Videí, kde lidé manipulují s podomácku vyrobenými střelnými zbraněmi, je na internetu více. Policie je sama nevyhledává. Ale čeká, až je někdo oznámí.