Stokrát zhodnocený pozemek – sportovci ho nabízejí radnici, která jim ho před lety prodala

Českobudějovičtí sportovci z klubu Čtyři Dvory chtějí vydělat na radnici. Za téměř čtyři miliony korun jí zpět nabízejí pozemek uprostřed sídliště, který jim radnice před dvanácti lety prodala za třicet tisíc korun. Podle zástupců oddílu je prodej pozemku nutný, aby přežili. Potřebují totiž opravit chátrající areál pro zhruba pět stovek dětí. Z krajské a městské pokladny dosud peníze na rozsáhlou rekonstrukci nezískali.

Jako zázemí pro atlety z českobudějovického klubu Čtyři Dvory slouží dvě bývalé stavební buňky – využívá je 250 sportovců. K dispozici mají jediný mobilní záchod za plotem areálu. Místní tartanová běžecká dráha sice kdysi byla první v krajském městě, teď už ale dosluhuje. Zvedají ji kořeny stromů, které rostou v sousedství.

Fotbalisté z klubu využívají dvě hřiště, na kterých hraje střídavě osm místních družstev. Převlékají se v dřevěném domku, kde často nefungují sprchy. „Je to na spadnutí. Je to potřeba celé zrenovovat nebo zbourat,“ říká hospodář oddílu Miloslav Hůlka.

Oprava areálu si podle správců vyžádá 8 milionů korun. Polovinu chtějí získat prodejem nevyužívaného pozemku. Nabídli ho městu, které má předkupní právo.

Klíčová byla změna v územním plánu – na pozemcích je možné stavět

Radnice ten samý pozemek klubu prodala před dvanácti lety na další rozvoj. Podle předsedy spolku Čtyři Dvory a zastupitele Ivana Nadberežného ho sportovci dřív sice využívali, teď už ho ale nepotřebují. Cena, za kterou ho nabízejí, je ovšem zhruba stokrát vyšší, než když ho koupili sami. V územním plánu se totiž mezitím změnilo využití pozemku – je na něm možná zástavba.

  • Rok 2004 – 3223 m2 – 32 000 Kč
  • Rok 2016 – 2167 m2 – 3 900 000 Kč

Nabídková cena za metr čtvereční je teď 1800 korun za metr čtvereční. „Všude kolem se nejméně za tuto cenu metr prodává, a kdybychom to prodali levněji, je to samozřejmě i trestný čin,“ říká  předseda spolku Čtyři Dvory a zastupitel Ivan Nadberežný. 

Sportovní klub nabídkou zastupitele města zaskočil a rozdělil je do dvou táborů. Někteří proti případnému nákupu protestují. „Město by nemělo uplatnit své předkupní právo. Myslím, že by nepostupovalo s péčí řádného hospodáře,“ říká zastupitel Rudolf Vodička (KDU-ČSL).

Události v regionech: Zhodnocené pozemky na sídlišti v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Jiní politici sportovcům sice chtějí pomoci, ne ale za takovou cenu. „Považuju to za docela nešťastnou věc,“ uvedl radní Miroslav Joch (ČSSD).

Zájem o pozemek má developerská firma, která tam chce vybudovat bytový dům. Teď čeká na rozhodnutí radnice. Pokud zastupitelé koupi nepodpoří do poloviny března, správci sportovního oddílu pozemek jinému zájemci prodají.