Liberec chce prodat kino Varšava, opozice to kritizuje

Liberec - Další nemovitosti se chystá prodat liberecká radnice. Potřebuje peníze, a tak chce nabídnout mimo jiné také budovu bývalého kina Varšava v centru města. To se ale nelíbí opozici. Podle ní by se magistrát neměl zbavovat cenného majetku.

Kino Varšava už nepromítá více než tři roky. Budova je v havarijním stavu, střechou zatéká a praskla kanalizace. Město prohlašuje, že na opravu objektu nemá, proto jej chce prodat. Kritikové záměru tvrdí, že peníze na rekonstrukci magistrát mohl získat, upřednostnil ale jiné projekty. Kino by podle opozičních zastupitelů mělo zůstat městu. „Je to kulturní památka a také je to poslední možnost, kde v centru města může být veřejné kino,“ myslí si jeden ze zastupitelů Jan Korytář (Změna pro Liberec). To je ale podle zastánců prodeje bez šance. „Tento prostor využíván není a v konkurenci s ostatními digitalizovanými kiny by dnes prostě neobstál,“ tvrdí ekonomický náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Vedení radnice si budovu cení na sedm milionů korun, případnému kupci dává podmínku - zachovat sál pro kulturní účely. I to někteří zastupitelé kritizují. „Nesouhlasíme pouze se způsobem prodeje. Ať se město rozhodne - buď ho prodat normálně v soutěži nejvyšší nabídce, nebo udělat soutěž o záměr a prodat to nejlepšímu záměru,“ říká zastupitel Tomáš Hampl (ODS).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Město chystá i prodej dalšího majetku, třeba secesní vily na Masarykově třídě. Celkem čeká příjem 23 milionů korun. „Pro nás jsou zcela zásadní, město má mnoho povinných výdajů, které musí hradit,“ podotýká Šolc. O tom, jestli budou obě budovy nakonec skutečně na prodej, teď budou rozhodovat zastupitelé.