Richterův Strýček Rudi vévodí světově unikátní sbírce v Lidicích

Lidice – Lidický památník dnes po rekonstrukci otevřel novou stálou expozici Lidické sbírky výtvarného umění. Galerie se pyšní 450 olejomalbami, plastikami a grafikami z celého světa. Návštěvníci se mohou těšit například na obraz Gerharda Richtera, který je v Česku jediným zástupcem díla tohoto slavného německého výtvarníka. Letos si památník připomíná 70. výročí od vyhlazení obce, ke kterému došlo 10. června 1942. Připravuje se proto i řada dalších vzpomínkových akcí.

Nová sbírka moderního světového umění je vystavená v budově Lidické galerie. Původně vznikla zcela spontánně, díky myšlence významného představitele hnutí „Lidice Shall Live“ (Lidice budou žít), anglického lékaře Sira Barnetta Strosse. Muž v roce 1966 vyzval umělce po celém světě, aby u příležitosti 25. výročí lidické tragédie vyjádřili svůj protest proti násilí darováním uměleckého díla. „Jeho myšlenka nalezla silnou odezvu – hned v letech 1967–1969 zaslalo bezmála 350 prací 264 umělců z 28 zemí světa… Historická hodnota sbírky, její vznik a dopad nemají ve světě obdoby,“ uvádí památník na svých stránkách.

Dominantou sbírky je její německá část, soustředěná berlínským galeristou René Blockem. K nejznámějším zástupcům patří dílo německého výtvarníka Gerharda Richtera „Strýček Rudi“, které daroval autor do sbírky v roce 1967. Obraz je doposud jediným Richterovým dílem v České republice a pro mnohé je hlavním důvodem návštěvy Lidické galerie.

S lidickou tragédií se ve svých dílech vyrovnávají například i Joseph Beuys, Wolf Vostell nebo H. P. Alvermann. „Vedle prací bezprostředně reagujících na to, co se v Lidicích stalo, najdeme ve sbírce i artefakty odrážející podobné násilné činy proti lidskosti, které jsou páchány i v naší současnosti,“ uvádí galerie.

Nechybí ani významní autoři domácí poválečné umělecké scény 60. let, jako jsou například František Foltýn, František Gross, Adolf Hoffmeister, Eva Kmentová nebo Jitka a Květa Válovy. Od roku 2002 až do současnosti bývá do sbírky přijímáno přibližně pět až deset výtvarných děl ročně, především od autorů, kteří v Lidické galerii krátkodobě vystavují. Při dnešní tiskové konferenci převzala galerie obraz „Lidice“ od Karola Molnára. Umělec působil v Londýně u Československé samostatné obrněné brigády. Obraz nakreslil poté, co se dozvěděl o hrůzách spáchaných v Lidicích.

Důstojné místo pro galerii se hledalo bezmála třicet let. Nakonec se podařilo získat chátrající kulturní dům v centru obce Lidice. Budova byla vykoupena státem, zrekonstruována a v roce 2003 otevřena. Mimo Lidickou sbírku se v budově galerie nacházejí prostory pro krátkodobé výstavy. Letos zde bude k vidění již 40. jubilejní ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (30. 5. – 31. 10. 2012). Obrázky na ni posílají děti z několika zemí světa. „V loňském roce nám přišlo asi 25 tisíc prací,“ řekla ČT asistentka ředitele Renata Hanzlíková. Od 16. 11. 2012 do 17. 2. 2013 bude galerie vystavovat také ilustrace z děl Jiřího Trnky, k připomínce 100. výročí jeho narození.

Ve vestibulu muzea mohou návštěvníci nově vidět i model původní obce. Podle zástupce ředitele památníku Jaroslava Taubera zachycuje Lidice v roce 1939 a jeho autor vycházel z fotografií a údajů z katastru. Návštěvníkům model pomůže i s lepší orientací. „Na místě původních Lidic není vůbec nic. Jedinými objekty, které jsou zřetelné půdorysně, jsou škola, kostel, hřbitov, Horákův statek. Ostatní si lidé musejí domýšlet,“ podotkl Tauber.