Ostrava postaví terminál MHD na Hranečníku

Ostrava – V oblasti Hranečníku ve Slezské Ostravě vznikne nový terminál městské hromadné dopravy. Má sloužit jako záchytný bod pro řidiče, kteří do Ostravy přijíždějí z východu – Havířova, Rychvaldu nebo Orlové. Terminál s velkým parkovištěm jim má umožnit snadný přestup do autobusů, trolejbusů i tramvají. Stavba přestupního uzlu za 180 milionů korun by měla začít ještě letos, cestujícím a řidičům bude k dispozici na podzim 2013.

U terminálu MHD na Hranečníku má vzniknout záchytné parkoviště pro 80 vozidel, jejichž řidiči pro další cestu do centra Ostravy využijí veřejnou dopravu, aby se nemuseli toulat centrem a hledat parkovací místa. „Do města každý den za prací nebo za kulturou či sportem jezdí několik desítek tisíc lidí. Samozřejmě jim potřebujeme nabídnou komfortní dopravu tak, aby nezajížděli do samotného centra města a neznečišťovali ho,“ podotkl primátorský náměstek Aleš Boháč. Kromě cestujících z odstavených automobilů využijí nový terminál lidé, kteří do Ostravy přijedou regionálními autobusy. Město chce, aby v budoucnosti končily linky na periferii, podobně jako je tomu v Praze.

Ke stávajícím tramvajím, které mají na Hranečníku konečnou, a autobusům chce město přivést také trolejbusy. Aby bylo možné postavit pro ně novou trať, bude nutné nejprve vybudovat novou okružní křižovatku nedaleko slezskoostravské radnice, u níž by měly vzniknout také zastávky MHD. Stavba by měla proběhnout souběžně s budováním hranečnického terminálu. Město za ni zaplatí přes 70 milionů korun, celkem se tedy cena dopravních staveb ve Slezské Ostravě vyšplhá na čtvrt miliardy. Na oba projekty chce město získat peníze rovněž z evropských fondů, část nákladů na terminál by měla pokrýt dotace z ministerstva financí a v případě křižovatky se jedná o příspěvku z takzvaných švýcarských fondů.

Hranečník by měl být jedním ze čtyř velkých terminálů, které chce město postupně vybudovat nebo vylepšit ze stávající podoby. Dále půjde o Svinovské mosty, hlavní nádraží a oblast v městské části Jih u Intersparu. Nejblíže k dokončení jsou Svinovské mosty, kde se nyní pracuje. Na terminály u hlavního nádraží a v Ostravě-Jihu nyní úřady připravují stavební povolení.