Pod silnicí v Šardicích se propadla důlní šachta

Šardice (Hodonínsko) – Silnice II. třídy, která spojuje Čejč a Kyjov, je uzavřena. V Šardicích se vozovka propadla do starého důlního díla. Jáma, která se v silnici vytvořila, má průměr přibližně půl metru, pod zemí se ale vytvořil mnohem větší kráter. Propad bude sanovat státní podnik Diamo, protože se jedná o opuštěnou a zasypanou šachtu. Uzavírka však zřejmě potrvá nejméně čtvrt roku.

Na místě pod propadlou silnicí byla v roce 1963 vyražena důlní šachta, která byla o třicet let později zasypána. V místě propadu je dvanáctimetrové nadloží a podobné případy nejsou v oblasti bývalé těžební činnosti ničím výjimečným. Propad silnice však byl velmi nebezpečný, protože po ní jezdí autobusy i nákladní auta. V době sesuvu však na místě žádné vozidlo nebylo.

O starou důlní šachtu, respektive o opravu silnice v místě propadu, by se měl postarat státní podnik Diamo, který má sanaci následků těžby a s tím souvisejících škod na starosti. Komplikací ale je, že souběžně se silnicí vede také vodovod a plynovod. Společnost Diamo musí vybagrovat zeminu až ke štole a podle jejího stavu pak určí, jak havárii odstraní a jak spraví silnici. Projekt na navrácení silnice do původního stavu by měl být hotov do 10 dnů, nejméně 3 měsíce by měly trvat práce na odstranění havárie.

Odborníci nedoporučují objíždět díru v zemi po polích a vinohradech, i tam může podle nich hrozit propadení země pod těžkými vozidly. Obec proto musí pečlivě zvážit, kudy objížďku vést. Zatím řidiči jezdí, kudy to jde – i přes okolní vinohrady a pole.

Telefonát Michala Šebely (zdroj: ČT24)