Opravené nádraží v Turnově: Cestující mohou obdivovat výjevy z Českého ráje

V Turnově začala sloužit cestujícím nově opravená nádražní hala, do které České dráhy investovaly 15 milionů korun. Její interiér se vrátil do podoby z počátku 20. století, návštěvníky asi nejvíc upoutají citlivě zrestaurované nástěnné malby místního malíře a grafika Karla Vika, které představují zajímavá místa Českého ráje. V minulosti je cestující v zašlé hale téměř nevnímali, nově jsou večer i nasvícené.

Rekonstrukce zahrnovala částečnou opravu střechy i dílčí úpravy: vznikly nové prostory pro odbavení cestujících a také komerční prostory pro poskytování služeb. Součástí oprav byla také výměna všech inženýrských sítí a technického vybavení.

V hale stavební firma obnovila původní členění stěn a zmizely veškeré pozdější obklady. Interiér se tak vrátil do podoby z počátku minulého století. Revitalizací prošly pokladny a také zázemí pro jejich obsluhu, úprav se dočkaly prodejny pekařství a tisku přímo v hale.

„Rekonstrukce interiéru budovy začala v loňském roce. V únoru byla dokončena první část – prostor pro cestující, toalety a zázemí pro zaměstnance. V další rekonstrukci, věříme, že bude pokračovat Správa železniční dopravní cesty, na kterou převádíme celý balík 1053 nádražních budov,“ uvedl při slavnostním otevření haly člen představenstva Českých Drah František Bureš. Převod by měl být dokončen v řádu několika týdnů či měsíců.

Obnovou prošla také původní pasáž, jejíž přilehlé prostory mohou být v budoucnu po dokončení rekonstrukce pronajaty. „Rád bych, kdyby si tady v budoucnu mohli lidé zajít na kávu nebo třeba půjčit knížku. Chtěl bych, aby se nádraží opět stalo živým prostorem, který využívají nejen cestující, ale i obyvatelé města,“ dodal turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok - SNK).