Brány památek se otevírají. Olomoucko láká na skřítky i tvarůžky

Olomouc - O víkendu odemknou na většině českých a moravských památek brány, aby zahájili turistickou sezonu. Řadu tradičních doprovodných akcí, ale i nové kostýmované prohlídky či prohlídkové okruhy připravily pro letošní rok památkové objekty ve správě olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Poprvé návštěvníky v nové sezoně uvítají v sobotu. Hrad Bouzov si návštěvníci prohlédnou v doprovodu skřítků, na hradě Šternberk či zámcích Velké Losiny a Jánský Vrch či skanzenu v obci Příkazy se již budou moci naladit na Velikonoce, oznámili správci památek.

Hned několik nových prohlídek nabídne hrad Bouzov, který je nejnavštěvovanější památkou ve správě NPÚ v kraji. Loni na něj zavítalo přes 94 tisíc lidí. Hlavní prohlídkovou trasou bude provádět postava z pověsti, bývalý kastelán hradu Ohnivec. „Bude se speciálně věnovat dětem, prohlídka bude doplněna anketními otázkami, děti budou luštit tajenku. Přistoupili jsme k tomu proto, že děti se po určité době na prohlídkách nudí a trochu i zlobí. Postava z pověsti je zaujme,“ řekla kastelánka Zuzana Šulcová.

Novinkou bude od května i prohlídka Draci a drakobijci v severním sklepení. „Bude to prezentace draků a rytířů, kteří s nimi bojovali. V našem případě jde hlavně o svatého Jiří, který je patronem Řádu německých rytířů, jednoho z dřívějších vlastníků hradu,“ doplnila kastelánka. Mezi nové kostýmované prohlídky bude patřit i prohlídka Světci a světice, při níž ožijí svatí z místních obrazů a soch. Bouzovský hrad nabídne tento rok poprvé také historické přednášky nebo expozici útrpného práva.

Na zámku Jánský Vrch návštěvníci nově uvidí výstavu historických kostýmů ve třetím podlaží, které není běžně návštěvníkům přístupné. Provede historií odívání od pozdního středověku do 19. století. V zámku Velké Losiny připraví expozici kněžských ornátů.

Památkové objekty hodlají pokračovat také v tradičních doprovodných akcích, které patří k nejvyhledávanějším. Například na hradě Šternberk se opět uskuteční svatební veletrh, akce Jak se žilo na hradě či víkend v historických kostýmech. „Novinkou, na které teď pracujeme, je to, že chceme dětem půjčovat kostýmy, aby si hrad mohly projít v kostýmu,“ prozradila kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová.

Skanzen v obci Příkazy uspořádá mimo jiné rolnický den, tradiční hliněné dny s výrobou vepřovic či kurzy řemesel a tvarůžkové hody. Kulturní památky pořádají i řadu koncertů, hudebních festivalů či divadelní představení. „Novinka by mohla být v rozšíření gastro-akcí. Tvarůžkové hody by měly být v polovině srpna, zároveň obohatíme naše tradiční rolnické tradiční dny o nabídku koláčů,“ uvedl Vilém Švec, správce Hanáckého skanzenu Příkazy.

Loni návštěvnost klesla ve všech objektech, s výjimkou hradu Šternberk. Nejvíce lidí přišlo na hrad Bouzov. Pro letošní rok správci zachovají vstupné stejné jako loni, pouze u jednoho z okruhů v Jánském Vrchu si o deset korun připlatí. Lidé budou moci nově platit ve všech objektech kromě skanzenu platební kartou.

Památkáři chtějí pokračovat v opravách

Památkáři z olomouckého pracoviště NPÚ chtějí letos pokračovat například v opravě domku bývalého zahradníka a bývalé kočárovny v zámku ve Velkých Losinách. V plánu mají i obnovu přístupové cesty k hradu Bouzov a obnovu vstupního portálu šternberského hradu. Investice by měly přesáhnout 15 milionů korun, loni to bylo zhruba o třetinu méně, oznámila dnes náměstkyně pro správu památkových objektů Marcela Tomášková.

Na obnovu domku bývalého zahradníka získalo pracoviště dotaci ministerstva kultury na obnovu památek 2,5 milionu korun. Původně panský pivovar ze 17. století byl v havarijním stavu, oprava byla nevyhnutelná. „Po rekonstrukci v něm bude ubytování pro průvodce, které nám zatím chybělo,“ řekla Tomášková.

Olomoucký NPÚ žádá ministerstvo kultury také o 7,5 milionu korun na dokončení oprav bývalé kočárovny ve Velkých Losinách, kde se pracuje již několik let. Pokud se podaří peníze získat, bude rekonstrukce završena v příštím roce. Loni ministerstvo přispělo olomouckým památkářům z fondu na obnovu památek pěti miliony korun.

Hrad Bouzov se dočká slavnostního osvětlení díky dvoumilionové dotaci Olomouckého kraje. Památkáři mají v plánu také obnovu přístupové cesty za jeden milion korun, stejnou částku si vyžádá rekonstrukce vnitřního malého dvora. Hrad Šternberk plánuje obnovu vstupního portálu a zámek Jánský Vrch vybudování vodovodní přípojky.

Hrad Šternberk
Zdroj: ČT24/hrad-sternberk.cz

Kromě toho požádá hrad Šternberk znovu z takzvaných norských fondů o dotaci 20 milionů korun na rekonstrukci kuchyně Liechtensteinů, osobního a jídelního výtahu a na obnovu spojnice mezi centrem města a prostorem nad hradem, která prochází i hradním parkem. Záměr vrátit kuchyni původní podobu z přelomu 19. a 20. století mají správci již několik let. „Žádost se bude teprve podávat, pokud bychom uspěli, peníze bychom získali až v příštím roce,“ doplnila Tomášková.

Na hradech Bouzov a Šternberk a zámku Jánský Vrch už začala revitalizace parků podpořená z evropských zdrojů. Hotova by měla být v září. Olomoucké pracoviště NPÚ spravuje kromě hradů Šternberk a Bouzov a zámků Velké Losiny a Jánský Vrch i skanzen lidové architektury v obci Příkazy.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)