Královéhradecký kraj zrušil miliardový tendr na nemocnici v Náchodě

Královéhradecký kraj zrušil miliardový tendr na rekonstrukci Oblastní nemocnice Náchod. Chce nechat udělat revizi nedostatečně zpracované projektové dokumentace. Nové výběrové řízení plánuje vyhlásit na přelomu května a června.

Královéhradecký kraj za sedm měsíců od vypsání tendru dostal 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci, které obsahovaly 995 dotazů. Z velké části se týkaly soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny.

„Při tak velké zakázce jsou dotazy naprosto běžnou praxí, a proto jsme ke zrušení tendru nepřistoupili dříve. Tisíc dotazů je ale již opravdu mnoho. Proto jsme na dokumentaci nechali zpracovat nezávislý posudek, který její nedostatečnost potvrdil,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Nepovedenou dokumentaci zpracovanou firmou JIKA-CZ ze Smiřic bude hejtmanství reklamovat. „Projektant musí zrevidovat celou dokumentaci, a to nově pod odborným dozorem,“ řekl krajský radní pro investice Josef Dvořák. „Tato fáze by měla trvat dva až tři měsíce. Veškeré práce budeme uplatňovat jako reklamaci, kraji tak nevznikne další finanční náklad.“

Následně bude kraj řešit, zda mu vznikla škoda a zda ji bude po firmě uplatňovat. Radní Dvořák dodal, že kraj zkoumá i případné pochybení některých zaměstnanců. 

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony (zdroj: ČT24)

Opozice vedení kraje kritizuje: „Přišli o 600 milionů z dotace, prodleva bude stát dalších 110 milionů. Je to výraz naprostého diletantismu vedení kraje,“ tvrdí zastupitel Miloslav Plass (ODS).

Největší zakázka v historii kraje se zrušila už podruhé

Potřebná rekonstrukce náchodské nemocnice představuje největší investiční zakázku v historii kraje a zároveň jednu z programových priorit krajské koalice sociálních demokratů a komunistů.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

Zadání tendru ale dlouhodobě vázne. Podle původních představ chtěl kraj stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.  

Hejtman v této souvislosti uvádí, že aktuální zrušení soutěže je nepříjemná záležitost, o situaci již jednal s vedením náchodské nemocnice: „Dohodli jsme se, že do týdne či čtrnácti dnů nám přijdou určité návrhy na řešení půlročního posunu zahájení rekonstrukce. Budeme velmi vážně jednat o některých nezbytných přístrojích i stavebních opatřeních.“