Podhorácké muzeum v Předklášteří vystavuje díla vězňů

Předklášteří (Brněnsko) - V civilu zloději a podvodníci, za mřížemi umělci. Odsouzení v kuřimské věznici už skoro dvacet let vyrábějí hračky, malují a vyřezávají ze dřeva. Vedou je k tomu v tamní výtvarné dílně – trestanci si tak mají udržet pracovní návyky a zároveň společnosti dokázat, že umí být i užiteční. Ukázku toho nejlepšího, co v dílně za mřížemi vzniklo, teď představuje výstava v Podhoráckém muzeu v Předklášteří u Tišnova.

Tato stolařská dílna je trochu jiná – v oknech mříže, pravidelný režim, všichni stejně oblečení. Pestrobarevné dřevěné hračky totiž pod dohledem zkušeného mistra tvoří kuřimští vězni, mezi nimi i David Van der Maat: „Hlavně mi utíká čas a trošku se zdokonaluju,“ říká muž, který se na svobodě živí jako tesař.

O dílny je mezi vězni obrovský zájem. V kuřimské věznici je momentálně 650 odsouzených - do výtvarné dílny může docházet jen deset z nich.

Výtvory vězňů nepřicházejí vniveč – dřevěné a plátěné hračky míří do nemocnic, školek a dětských domovů. Šedesátku těch nejzajímavějších teď vystavuje Podhorácké muzeum v Předklášteří u Tišnova. Spolu s vedoucími dílen vybrali průřez veškerou myslitelnou tvorbou kuřimských vězňů.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Barbory Telferové (zdroj: ČT24)