Čeští oceláři demonstrovali v Bruselu proti levné Číně: Zlikviduje nás

Několik tisíc ocelářů z celé Evropské unie v Bruselu demonstrovalo proti snazšímu přístupu čínské oceli na evropský trh. Bylo mezi nimi také asi sto zástupců českých společností – ArcelorMittal Ostrava, Třineckých železáren a Vítkovice Steel. Světová obchodní organizace letos rozhodne, zda udělí Číně statut tržní ekonomiky. Stanovisko k tomu bude vydávat také Evropská unie. Podle ocelářů by uvolnění čínských výrobků znamenalo pro evropský ocelářský průmysl existenční ohrožení.

„Chceme apelovat na politiky a europoslance, aby nepřipustili volný přístup Číny na evropský trh, protože by svými nízkými cenami zlikvidovala pracovní místa v Evropě,“ řekl Vilém Kubiena z firmy Vítkovice Steel. Demonstraci svolala průmyslová asociace AEGIS Europe. Podle demonstrantů je v ocelářství v Evropě ohroženo až 350 tisíc pracovních míst, v Moravskoslezském kraji 15 tisíc a desítky tisíc v navazujících činnostech.

Změna statutu Číny omezí možnosti regulace

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti ArcelorMittal Ostrava Tapase Rádžekara chtějí oceláři po Evropské komisi spravedlivé podmínky. „Čína prodává výrobky za ceny, které ani nepokryjí naše náklady. Tomu nemůžeme konkurovat,“ zdůraznil. Protestující se obávají, že v případě, že Čína statut tržní ekonomiky získá, znemožní to efektivní využívání antidumpingových opatření, kterým Čína čelí.

Oceláři demonstrovali v Bruselu proti levným dovozů z Číny (zdroj: ČT24)

„Dokud se nahlíží na Čínu jako na netržní ekonomiku, kterou také je, protože její výrobky jsou významně ovlivňovány řízenou ekonomikou, musejí její importéři prokazovat, že jejich ceny odpovídají našemu tržnímu prostředí. A je poměrně snadné uvalit na ně regulační opatření,“ uvedl víceprezident Českého svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. „Pokud by však Čína měla statut tržní ekonomiky, situace by se obrátila a my bychom museli prokazovat, že jejich výrobky jsou dotovány,“ vysvětlil.

Problémem jsou i mírnější ekologické limity

Demonstranti také upozorňují na možné dopady na životní prostředí. „Zatímco my investujeme miliardy do ekologie, Čína má zcela jiné limity. Oproti evropským výrobcům produkuje mnohem více emisí skleníkových plynů. Přitížilo by se i klimatu,“ dodal Rafaj.

Události ČT: Do Bruselu na demonstraci zamířili v autobuse půjčeném od hokejistů i čeští oceláři (zdroj: ČT24)

Připomenul, že když Evropská komise v roce 2011 Čínu testovala, splnila z pěti podmínek pro tržní ekonomiku pouze jednu. „Je to dotovaná ekonomika, má dotované úvěry, firmy vlastní stát,“ shrnul další účastník demonstrace – generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Řekl, že už teď musejí železárny prodávat za ceny, které se těm čínským blíží.

Šéf Třineckých železáren: Nechceme dopadnout jako skláři

Podle Rafaje je přístup Česka k této problematice spíše vyčkávací. „Česká vláda je opatrná, neví, jestli je výhodnější lákat čínské investory, nebo ochraňovat vlastní průmysl,“ řekl Rafaj. Šéf Třineckých železáren Czudek zdůraznil, že česká vláda by si měla uvědomit, jak dopadlo české obuvnictví, textilní průmysl nebo sklářství. „Pevně věřím, že v případě ocelářství se to nebude opakovat,“ řekl.

Tisíce hutníků poklidně prošly centrem Bruselu a jejich reprezentanti předali své požadavky Evropské komisi. Její mluvčí Lucia Caudetová uvedla, že otázku čínského dovozu bude posuzovat zodpovědně. „Dnes jsme v módu naslouchání. Venku je demonstrace. Komise si je samozřejmě plně vědoma situace v ocelářství, které celkově trpí problémem nadvýroby v globálním měřítku,“ uvedla.