V Mostě odhalili pomník popraveným válečným letcům

Most – V severočeském Mostu byl dnes slavnostně odhalen pomník čtyřem spojeneckým letcům, kteří zde byli v roce 1944 popraveni nacisty na přímý rozkaz Adofla Hitlera. Australan, Brit, Novozélanďan a Polák patřili mezi 76 válečných letců, kteří v noci z 24. na 25. března 1944 uprchli ze zajateckého tábora v Saganu. Dopadeni byli na Liberecku.

Útěk ze zajateckého tábora v Saganu je nejmasovější únik spojeneckých vojáků, k němuž v době druhé světové války došlo. To ostatně také objasňuje zlostnou Hitlerovu reakci, když dal příkaz všechny uprchlíky po dopadení bez milosti popravit.

Vojáci se ze zajetí dostali více než sto metrů dlouhým tunelem. Tím chtělo najednou během jedné noci utéct na dvě stě zajatců, stráž ale akci odhalila a začala střílet. „Odhadli to špatně, ústí tunelu nebylo v lese, ale několik metrů před lesem na volném prostranství,“ dodává historik a ředitel Muzea letecké bitvy nad Krušnohořím Jan Zdiarský.

Na pomník přispěly rodiny pozůstalých, sponzoři a Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím. „Jsem hrdý, že vše se podařilo zorganizovat a zaplatit ze soukromých zdrojů, tedy bez nároků na státní či komunální rozpočty,“ připomíná iniciátor celé události Michal Holý. Památník je ovšem pouze symbolický, urny s ostatky uprchlíků leží na hřbitově v polské Poznani.

Aktu se zúčastnili zástupci české armády a především příbuzní všech čtyř letců, kteří se tak setkali vůbec poprvé. „Se smutkem vzpomínali, protože zemřel na druhé straně světa. Byl zavražděn gestapem,“ řekla ČT neteř australského letce Louise Williamsová. Organizátoři pro příbuzné připravili také cestu po stopách popravených uprchlíků; podívali se na místo zajateckého tábora či do budovy, v níž sídlilo liberecké gestapo.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)