Na Sokolovsku unikla kyselina chlorovodíková, zůstává v areálu kombinátu

V areálu palivového kombinátu ve Vřesové na Sokolovsku unikla kyselina chlorovodíková. Podle hasičů se dostala ze zásobníku, z areálu se však nešíří. U úniku zasahuje pět hasičských jednotek a chemická jednotka z Třemošné.

Kyselina chlorovodíková začala unikat ze zásobníku v areálu Sokolovské uhelné brzy ráno. „O situaci byli informováni starostové obcí, ale v současné chvíli nehrozí únik chemické látky do okolí,“ uvedl po šesté hodině mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Podle starosty Vřesové Miroslava Fialy únik lidi v obci neohrozil. Pomohlo i počasí. „Byl jsem o tom ráno od hasičů informován, ale nebylo třeba dělat žádná opatření. Navíc vítr fouká opačným směrem,“ řekl. Únik ale nezaznamenali ani lidé žijící po větru. „Lidé nic nepocítili. Nebylo proto třeba ani upozorňovat obyvatele městským výstražným systémem,“ uvedl mluvčí chodovského městské úřadu Martin Polák.

Na místě ale zasahuje i západočeská chemická jednotka hasičů z Třemošné. Ta měří koncentraci chemických látek v okolí areálu uhelné společnosti. „Po celou jsme nenaměřili žádný únik,“ poznamenal mluvčí hasičů Kasal. Další hasiči přečerpávají uniklou kyselinu do náhradních zásobníků.

Kyselina chlorovodíková je silná žíravina, leptá sliznice či pokožku. Když se odpařuje, vzniká dráždivá mlha nebezpečná například pro dýchací cesty a oči.