Historické modelové kolejiště ve Žďáru dosáhlo 600 metrů

Žďár nad Sázavou – Obří modelové kolejiště nazvané Modelové království v přízemí kulturního domu ve Žďáru nad Sázavou je hotové. Na konečných 600 metrů rozšířili tvůrci své kolejiště dnes, dosadili také zmenšeninu kostela. Modelové kolejiště se snaží co nejvěrněji vystihnout podobu dráhy mezi Žďárem nad Sázavou a Bystřicí nad Pernštejnem v 70. až 80. letech minulého století.

I s krajinou zabírá železnice žďárského Modelového království asi 60 čtverečních metrů, jeho plocha tedy odpovídá dvoupokojovému bytu. „V republice jsme asi největší amatérské kolejiště, které se může pochlubit stálou výstavní činností,“ podotkl autor modelu Radislav Wimmer.

Ačkoli se lidé prostřednictvím žďárského kolejiště vrátí až o tři desetiletí do minulosti, je model závislý na moderních technologiích. Počítače řídí provoz 50 souprav na více než půl kilometru kolejí a 180 výhybkách. Navíc řídí provoz na silnicích, kde se pohybují auta. Překonávají i prudká stoupání a dokonce zastavují před přejezdem.

Jde však o dílo rukou lidí, kteří kolejišti věnovali mnoho času. „Pracuje na tom asi patnáct lidí. Je to profesně rozděleno, je tady elektrikář, krajináři, domečkáři a tak dále,“ shrnul modelář-krajinář Stanislav Zvěřina.

Protože je kolejiště tematicky zasazeno do minulosti, mohou si milovníci železnice připomenout, co tehdy na kolejích jezdilo. Ve Žďáru spatří motorové „Bardotky“ a „Brejlovce“ v tehdejším zbarvení, tmavě zelené vozy, dlouhé vojenské transporty, nechybí ani poslední parní lokomotivy a mihne se i jednotka DR řady 175 – motorová Vindobona 70. let.

Modelové kolejiště však může být zajímavé i pro toho, kdo vlaky nerad (je-li snad někdo takový). V krajině nechybí zmenšené verze regionálních památek – klášteru na Zelené hoře, hradu, kostelů i mostů. Jeden z vysočinských kostelů na kolejiště čerstvě přibyl. „Dnes jsme pracovali na Vítochovském kostelu, který jsme zapracovali se stromečky a foliáží,“ upozornil Radislav Wimmer. Pečlivé pozorovatele potom pobaví miniaturní detaily včetně hašení požáru nebo vyšetřování vraždy.

Přestože kolejiště dnes dosáhlo plánované délky a na svých místech jsou i krajinové objekty, představy svých tvůrců ještě Modelové království nesplňuje. Do květnové žďárské pouti chtějí dokončit poslední obvodové kulisy, potom se budou ještě několik let věnovat nejrůznějším detailům.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)