ČD pošlou proti žlutým autobusům vlastní spoje

Frýdek-Místek – Staré plány na zavedení vlastních autobusových linek oprášily České dráhy. První linku chtějí vypravit už v dubnu. Nepůjde však o regionální spojení navazující na některou z lokálek, nýbrž o rychlý spoj z Frýdku-Místku a Nového Jičína k nádraží do Hranic. Drážní autobus bude jezdit každé dvě hodiny, navazovat na něj budou expresní vlaky do Prahy. České dráhy tak reagují na síť konkurenčního Regiojetu, který cestující z Frýdku-Místku rovněž sváží autobusem ke svým vlakům.

Oproti stávajícímu železničnímu spojení přes Ostravu bude kombinovaná cesta z Frýdku-Místku do Olomouce nebo Prahy kratší. „Kombinací autobusové a vlakové dopravy zkrátíme jízdní dobu i o více jak 20 minut,“ upřesnil Vladimír Peléšek z Českých drah. Jízda tedy potrvá zhruba čtyři hodiny a bude o trochu rychlejší než obdobná kombinace autobusu Student Agency a vlaku Regiojet, mezi kterými se přestupuje v Olomouci.

Pro konkurenci Regiojetu a Student Agency se s Českými drahami spojí další velká dopravní firma provozující i dopravu, na lince nazvané ČD Bus se totiž objeví autobusy Veolia Transport. Autobusy budou zastavovat u nádraží ve Frýdku-Místku, v Příboru u kostela, u nádraží v Novém Jičíně a u nádraží v Hranicích.

Trasa autobusové linky mezi Hranicemi a Frýdkem-Místkem
Zdroj: ČT24

Student Agency z nového projektu Českých drah nadšená není. „Je otázka, jestli je tou pravou cestou, na kterou by se České dráhy měly vydat, že za každou cenu budou zkoušet vlastně kopírovat naše služby,“ sdělil mluvčí Aleš Ondrůj.  Nová kapitola v podniku České dráhy však podle jeho zástupců neznamená, že by dráhy místo nových vlaků začaly hromadně nakupovat autobusy. „České dráhy nebudou kupovat vlastní autobusy, ale tento projekt je ve spolupráci s autobusovým dopravcem. V tomto konkrétním případě budeme spolupracovat se společností Veolia,“ řekl mluvčí Petr Šťáhlavský.

Cestující budou moci v drážních autobusech využít stejné jízdenky jako ve vlaku, slevu 25 procent ze základního tarifu však dostanou i cestující bez In-karty. Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové bude však nutné rezervovat si předem místo – ačkoli bude rezervace zdarma. Bez platné místenky lze do autobusu nastoupit pouze v případě, že bude volná kapacita míst k sezení a řidič nástup povolí, dodala mluvčí.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)