Jedovaté látky z podzemní vody v Novém Bydžově mizí. Stále je ale nebezpečná

Události v regionech: Boj s jedy v podzemní vodě v Novém Bydžově (zdroj: ČT24)

V Novém Bydžově se podařilo výrazně snížit koncentrace toxických chemikálií v podzemních vodách. Do podloží se v minulosti dostaly při průmyslové výrobě v bývalé továrně Kovoplast, která využívala odmašťovadla. Perchlorethylen a další látky odstraňuje specializovaná firma z podzemních vod už čtyři roky a využívá i potravinářskou syrovátku.

Manžel Jany Kohoutové z Nového Bydžova zjistil v roce 2007, že voda, kterou rodina používala, není v pořádku. Ze studny cítil podivný zápach, proto odebral vzorek a poslal ho na rozbor. Ten odhalil velmi nebezpečnou směs jedů z průmyslových rozpouštědel. Jak nyní říká Jana Kohoutová, manžel posléze zemřel na rakovinu žaludku - s toxickými látkami ve vodě to prý mohlo souviset.

Studna u jejího domu – stejně jako u dalších v okolí – je nepoužitelná. Městský úřad lidem dokonce doporučil, aby se vodou s vysokou koncentrací chlorovaných uhlovodíků ani nemyli a používali výhradně tu z vodovodu. Třeba při sprchování totiž hrozí, že jedovaté látky mohou unikat do vzduchu.

Čištění spodní vody se platí z dotací

Před čtyřmi lety začala specializovaná firma podzemní vody v Novém Bydžově čistit – například také vpouštěním potravinářské syrovátky. Rozbory ukazují, že jedy skutečně mizí.

„Koncentrace, které byly na začátku, se pohybovaly v desetitisících mikrogramů na litr. Nyní se v ohnisku znečištění dostáváme na desítky, maximálně stovky mikrogramů,“ uvedl Petr Kohout, který má na starost technický dozor prací.

Přestože se kvalita vody pod Novým Bydžovem výrazně zlepšila, radnice lidem i nadále doporučuje studny raději nepoužívat. „Odborníci říkají, že i když se bude pokračovat dál, bude to dlouhodobý proces,“ konstatuje místostarosta Bohumil Orel (STAN).

Práce zatím stály dvanáct milionů a z velké části je pokryla dotace.

  • Tetrachlorethylen (systematický název tetrachlorethen; často se používá označení perchlorethylen nebo různé další názvy) je chlorovaný uhlovodík s chemickým vzorcem Cl2C=CCl2. Jedná se o bezbarvou kapalinu široce používanou k chemickému čištění oděvů. Má sladkou vůni vnímanou většinou lidí již při koncentraci 1 ppm.
  • Tetrachlorethylen je výtečné rozpouštědlo organických látek. Je těkavý, velmi stabilní a nehořlavý. Proto se široce používá pro suché čištění. Většinou ve směsi s dalšími chlorovanými uhlovodíky se užívá k odmašťování kovových částí v automobilovém a jiném kovodělném průmyslu. Je obsažen v některých spotřebitelských výrobcích, například odstraňovačích nátěrů.
  • Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikuje tetrachlorethen jako karcinogen skupiny 2A, což znamená pravděpodobnou karcinogenitu pro člověka. Podobně jako mnoho dalších chlorovaných uhlovodíků působí tetrachlorethylen tlumivě na centrální nervový systém a může vstupovat do těla přes dýchací ústrojí nebo kůži. Rozpouští tuky v kůži a může ji dráždit.
  • Tetrachlorethylen je běžným kontaminantem půdy. Vzhledem k jeho mobilitě v podzemní vodě, nízkoúrovňové toxicitě a vysoké hustotě (vyšší než hustota vody) je jeho odstraňování mnohem složitější než u úniků ropy.