Další desítky křesťanských uprchlíků z Iráku míří na Moravu

Další křesťanští uprchlíci z Iráku míří na jižní a severní Moravu. Jihomoravský kraj jich během února přijme 24. Vedení kraje a města se na tom dohodlo se zástupci nadace Generace 21. Jedná se o rodiny z okolí Mosulu. Zpočátku budou bydlet v penzionu, poté v bytech. Dalších 30 lidí z Iráku najde azyl v Moravskoslezském kraji. Prvních devět jich má za týden dorazit do Smilovic na Frýdecko-Místecku.

„Mezi příchozími iráckými křesťany budou rodiny s dětmi různého věku,“ informoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Kvůli nákladům spojeným s jejich příjezdem schválili krajští radní mimořádnou podporu ve výši 200 tisíc korun.

Čtyřem rodinám kraj nabídne možnost školního vzdělávání. Starší děti mohou využít nabídku krajských středních škol, pro předškoláky bude k dispozici i krajská firemní školka. Příchozí se mohou zapojit do různých projektů,  které by jim měly pomoci najít v regionu práci a zázemí.

Brno připravuje pro rodiny velké byty

Ředitel Generace 21 Jan Talafant upřesnil, že 24 běženců má do Brna přijet 19. února. Prvních šest až osm týdnů budou bydlet v brněnském penzionu, kde se budou učit česky a prohlédnou je lékaři. „Lékařské prohlídky mají už z Iráku, ale tady se podrobí dalším. Pak se přestěhují do bytů, ale budou stále v dosahu, aby se mohli dál učit jazyk,“ vysvětlil.

S dalším ubytováním pomůže vedení Brna. Primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že město poskytne uprchlíkům byty ze svého fondu. Náměstkyně Klára Liptáková doplnila, že město sáhne po velkometrážních bytech, které jsou nyní prázdné. „Opravíme nevyužívané prostory velkého formátu, protože by mělo jít o velké rodiny. Máme informace, že jde o vzdělané lidi, kteří by mohli být pro město přínosem,“ dodala. 

Reportáž: Uprchlíci z Iráku přijedou do Smilovic na Frýdecko-Místecku

Přesunutí iráckých křesťanských rodin z oblasti Mosulu do České republiky schválila vláda. Část z nich, bezmála třicet lidí, je už na Vysočině. První dvě rodiny dorazily do rekreačního střediska Okrouhlík nedaleko Jihlavy v lednu, druhá skupina asi dvaceti lidí přijela na počátku února. Stráví tam první dva měsíce. Během té doby podají žádost o azyl a s pomocí centra multikulturního vzdělávání si budou vyřizovat další formality.

Asi 30 uprchlíků očekávají ve Smilovicích

Také do Moravskoslezského kraje by mělo dorazit asi třicet uprchlíků z Iráku, které ohrožuje agrese Islámského státu. Za týden má přijet prvních devět lidí do střediska Karmel ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku. Přesun rovněž zajistí Generace 21. Starat se o ně budou pracovníci Slezské diakonie.

„Jde o rodiny s dětmi. Jedné z žen unesli manžela, o kterém nemá žádné zprávy. K devíti nově příchozím se připojí pět lidí, kteří byli ubytováni v Jihlavě,“ uvedl mluvčí Generace 21 Martin Frýdl. Po dvouměsíčním pobytu ve Smilovicích, kde by se měli učit základy českého jazyka a seznámit se s novým prostředím, se rodiny přestěhují do bytů v Třinci.

Česká republika přijme celkem 153 lidí křesťanského vyznání z Iráku. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje nadace Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. V prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby uprchlíků i integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka a základní obeznámení s českou kulturou a společností. Peníze fond získal od soukromých dárců.