SŽDC opravila trať za stovky milionů, auta si ale na přejezdech ničí podvozky

Řidiči z okolí Jenichova na Mělnicku si stěžují na špatně opravené železniční přejezdy na trati ze Mšena do Mělníku. Trať na konci loňského roku prošla kompletní opravou za 340 milionů korun. Minimálně dva z přejezdů ale převyšují úroveň vozovky a auta si na nich poškozují podvozky.

Nejvíc si řidiči stěžují na přejezd mezi Mělnickou Vruticí a Jenichovem, na kterém v polovině ledna dokonce uvízl autobus s cestujícími. Vlak se tehdy naštěstí zastavil jen těsně před ním. Autobus museli vyprostit až hasiči. Škoda půjde do desítek tisíc korun.

Policie tuto nehodu zřejmě odloží, za jasného viníka ale označila Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC), která přejezd a trať špatně opravila. Vyšetřovatelé považují závadu na komunikaci za vážnou. SŽDC proto vyzvali, aby přejezd co nejdříve opravilo.

Náhradu škody chce po SŽDC už šest řidičů

Podle zjištění České televize se mezi prázdné osobní auto a koleje téměř nevešel ani na výšku postavený mobilní telefon, který měří deset centimetrů. Poškozených aut také rychle přibývá. Náhradu škody žádá po SŽDC už šest řidičů.

Firma jakékoliv pochybení odmítá. Přejezd je podle ní sice na hranici normy, ale stále splňuje limity. „Každý, kdo bude dodržovat zákony silničního provozu, tak nemůže způsobit škodu na svém vozidle,“ tvrdí mluvčí SŽDC Marek Illiáš. Křížení se silnicí u Jenichova chce nicméně správce kolejí pravděpodobně v dubnu opravit. 

Auta drhnou na špatně opravených přejezdech (zdroj: ČT24)