Pekelné plameny z Krásné Horky straší kastelány

Kašperk – Devastující požár skvostu slovenské hradní architektury Krásné Horky před deseti dny vyděsil i české kastelány a památkáře. Uvědomují si, že právě požáry mohou být stejně ničivé i v případě českých památek, správci některých z nich proto plánují na tento rok řadu dalších cvičení, která otestují možnosti hasičů, a zároveň připravují nové evakuační plány.

Případný požár třeba na hradě Kašperk by, přiznává kastelán Zdeněk Svoboda, dokázal poničit hodně. „Máme tady šindelové střechy, ve věžích dřevěná schodiště, dřevěné podlahy,“ vypočítává kastelán. 12 hasicích přístrojů a několik čidel by zřejmě na požár nestačilo. Navíc byl Kašperk původně budován s úmyslem znesnadnit přístup nepřátelům. To by v současnosti bohužel platilo i pro ty, kteří by jej měli chránit, například pro hasiče. „Jsme schopni postavit vozidla před hrad a veškeré hasební práce by bylo nutno vést ze země, postupně přes patra až k nejvyššímu bodu střechy nebo věže,“ odhaduje velitel klatovských hasičů Miroslav Marek.

  • Hrad Kašperk zdroj: ČT24
  • Hrad Kašperk zdroj: ČT24

Například Velhartice problémy se špatným terénem nemají, to ale přístup k nim příliš neusnadňuje. Jediná příjezdová cesta je úzká a vstupní brána do hradu příliš nízká. Hasiči tak nemohou použít těžkou techniku. Musí se kombinovat třeba čerpání vody, použití žebříků, ruční transport CO bomb a podobně, soudí kastelán Petr Mejstřík.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)