Žena v kómatu porodila zdravého chlapečka

Třiatřicetiletá Veronika skončila po autonehodě v bezvědomí. Tou dobou byla těhotná a brněnským lékařům se podařilo její těhotenství udržet až do 31. týdne, kdy císařským řezem přivedli na svět téměř dvoukilového chlapečka.

Těhotná žena se na konci října minulého roku nedaleko Jihlavy srazila s protijedoucím autem. Při nehodě si vážně poranila mozek a krční páteř. Lékaři v brněnské fakultní nemocnici bojovali jak o její život, tak o život jejího nenarozeného dítěte. Po třech týdnech se Veroniku lékaři pokoušeli vyvádět z umělého spánku, ale úplně probrat se ji nedařilo.

Porod se šťastným koncem

Ještě jedenáct týdnů museli lékaři Veroničino těhotenství udržet, aby se dítě dostatečně vyvinulo. Pro její organismus to byla zátěž, ale zvládla ji. V brněnské fakultní nemocnici se narodí ročně šest tisíc dětí, ale porod pacientky v takovém stavu, v jakém je paní Veronika, je i pro zkušené porodníky ojedinělou událostí.

Při císařském řezu postupoval tým lékařů tak, jak by postupoval při stejném zákroku u zdravé pacientky. Nastávající matku uspali za pomoci anestezie a dítě z jejího těla vyjmuli. Zdravý chlapeček vážil 1,9 kilogramu. Tři týdny pak byl v inkubátoru.

„Byl to ojedinělý případ,“ říká přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba (zdroj: ČT24)

Veronika dělá po porodu pokroky

Další dobrou zprávou je, že se začal lepšit i zdravotní stav Veroniky. Hýbe levou rukou a nohou. Lékaři u ní pozorují snahu posadit se na posteli, otevírá oči a sleduje okolí.

Její pokroky sleduje i její maminka Jaroslava, která se o ni v nemocnici pomáhá starat. Maminka Veroniky je s dcerou v nemocnici už od začátku. Odešla do předčasného důchodu. Dceři přinesla do nemocnice fotografie a známé předměty, každý den si s ní povídá a pomáhá se cvičením.  Personál nemocnice si nemůže vynachválit. 

Narozený chlapeček dostal jméno Daniel. Z nemocnice ho propustili v pondělí a stará se o něj rodina bratra pacientky. Léčba Veroniky se teď přesune do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde bude probíhat intenzivní rehabilitace, která nebyla v těhotenství možná.

Maminka Jaroslava tráví s Veronikou v nemocnici každý den (zdroj: ČT24)