Spory v karlovarské záchrance se vyostřují

Karlovy Vary – Dohady mezi krizovým a bývalým vedením karlovarské záchranné služby jsou hlavně o údajně předražený nákup sanitek a jejich množství. Bývalý ředitel tvrdí, že jde o osobní útok a chce se bránit u soudu. Informace krizových manažerů, kteří ho obviňují ze špatného hospodaření, označil za účelovou manipulaci s čísly a daty.

Lékař a bývalý ředitel ZZS Karlovarského kraje Ivo Tukinski říká, že koupě sanitek byla na základě výběrového řízení. Podle nového vedení vyšel nákup pěti vozů na více než 20 milionů korun. Rozdíl proti běžné ceně zjištěné v jiných krajích měl být až devět a půl milionu.

Ivo Tukinski se brání. Podle něj sanitky ve skutečnosti stály necelých 17 milionů. Doložil to i kupní smlouvou. Ředitel ZZS Karlovarského kraje Luděk Nečesaný si však stojí za svým – cena je prý i přes to neúměrná. Neobvyklý je podle Luďka Nečesaného i počet sanitek. Záchranka má až 16 záložních aut navíc. Další vozy teď nové vedení stáhlo z výjezdových stanovišť.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Auta mají své provozní náklady, toto je naprosto jasný případ plýtvání prostředků z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Luděk Nečesaný. Krajský úřad už předal policii informace a podklady týkající se hospodaření zdravotnické záchranné služby, jak potvrdila krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Ivo Tukinski všechna obvinění odmítá a tvrdí, že jde jen o útok proti němu. Chce se obrátit na nezávislý soud. Karlovarský kraj na záchranné službě od ledna provádí audit hospodaření. Výsledky by měly být známé do konce tohoto měsíce.