Zámek i bývalý soud ve Zlíně nemají jistou budoucnost

Zlín – Dvě významné budovy v centru Zlína čeká nejistá budoucnost. Město chtělo prodat bývalé sídlo okresního soudu a zdarma pronajmout historický zámek. Navzdory očekávání se do výběrového přihlásilo po jednom zájemci. Radnice se proto obává, že historické budovy budou chátrat.

Z historického zámku se do konce roku vystěhuje galerie a muzeum. Radnice jej nabídla zdarma do užívání, nicméně zájemce se ozval pouze jeden. „Já jsem od té soutěže moc nečekal. Pouze jakýmsi způsobem tady dávám veřejnosti možnost, aby se o ten zámek postarala,“ podotkl náměstek primátora Aleš Dufek

Nevýhody zámku jsou zřejmé

Památková budova nicméně potřebuje na opravy nemalou investici i dostatek financí na provozní náklady. Přestože o historickou budovu projevilo zájem mnoho lidí, jedna zaslaná nabídka je ale jasným signálem, že provoz historické budovy je velkým soustem. „Mě to nijak nepřekvapilo, protože budova je příliš velká. Město by mělo spíše toho nájemce podpořit,“ dodal realitní makléř Pavel Dočkal.

Městu ale chybí peníze a tak jako první zkusilo tu nejlevnější variantu. Pokud ale nabídka nebude pro město akceptovatelná, radnice bude hledat investory dál. Už nyní je zřejmé, že bez finanční podpory města se budoucnost zámku zřejmě neobejde.

Zatímco o důstojné využití zámku radnice hodlá bojovat, zchátralou justiční budovu možná čeká radikální řešení. Radnice ji překvapivě získala loni na podzim. Nechtěla do ní ale investovat a rozhodla se ji nabídnout k prodeji. I tady přišla ale pouze jedna nabídka. „Krajní varianta je taková, že zahájíme řízení o odstranění stavby,“ potvrdil obavy Dufek. Jasněji bude ale v příštím týdnu, kdy radnice obě obálky s nabídkou otevře.

Reportáž Gabriely Stuštíkové (zdroj: ČT24)