Plavební sezona v Lednici už předčasně začala

Lednice (Břeclavsko) – Zatímco na horách se ještě lyžuje, v parku lednického zámku už vypluly lodě na řeku Dyji. Firma 1. plavební, která lodní turistickou dopravu od lednického zámku k Minaretu provozuje, se rozhodla předčasně zahájit plavební sezonu vzhledem k teplému počasí. Podle Jaroslava Martínka z 1. plavební byl o plavby velký zájem.

Firma se rozhodla poslat na Dyji své čluny ještě před dubnovým otevřením lednického zámku. Podle Jaroslava Martínka se však 1. plavební o zahájení provozu dlouho rozhodovala. „Ještě začátkem týdne to na žádné jezdění po řece nevypadalo,“ poznamenal. Nakonec spustila zpět na vodu jednu z pěti svých lodí.

Na delší plavby k Janohradu budou muset turisté ještě počkat. Koryto Dyje ještě není po zimě zcela vyčištěné, úklid je totiž směřován až k 7. dubnu, kdy se otevře zámek a turistická sezona v Lednici oficiálně začne.

Lodě se budou v zámeckém parku plavit už počtrnácté. Nebude-li letos obzvlášť neobvyklé počasí, nejspíš skončí plavební sezona v listopadu. Pět lodí přepraví na linkách od zámku k Minaretu a Janohradu každoročně na 60 tisíc turistů. K lednickému zámku, který je od roku 1997 na seznamu světového dědictví UNESCO, se ročně vydává 330 tisíc lidí.