Ke světovému dni vody je otevřena podolská vodárna

Praha – Světový den vody, který je oficiálně vyhlášen na 22. března, si dnes připomíná Muzeum pražského vodárenství v objektu vodárny v Podolí. Expozice, která nemá pravidelnou otevírací dobu, bude přístupné v sobotu i neděli od 9:30 do 16:30, lidé se dozvědí o všem, co souvisí s vodou a jejím významem pro Prahu - od renesance až po současnost.

V muzeu je vystaven například originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a další exponáty. Podolská expozice přibližuje také historii pražských vodovodů od počátku do dnešních dnů.

Nechybí ani rarita nezanedbatelné velikosti. „Mezi nejcennější exponáty našeho muzea patří originál čerpacího stroje na vodní pohon z roku 1830. Tento stroj dokázal zásobovat vodou celá města. Byl zachráněn ze skládky v roce 1985 a je to jediný dochovaný exemplář tohoto stroje u nás,“ uvedl vedoucí archivu Pražských vodovodů a kanalizací Jiří Dejmek.

Dny otevřených dveří ve vodárně jsou podle organizátorů velmi lákavé. Očekávají, že do Podolí během víkendu přijde na 3 500 návštěvníků.

Světovým dnem vody prohlásilo 22. březen Valné shromáždění OSN před devatenácti lety. Přes veškerou snahu mnoha organizací a sdružení však nemá ani v současnosti téměř miliarda lidí po celém světě přístup k nezávadné pitné vodě.

Vstup Radky Zítkové (zdroj: ČT24)