Libereckému kraji chybí téměř sto milionů

Liberecký kraj – Liberecký kraj si naplánoval akce, na které nemá. Po kontrole smluv teď vychází najevo, že v rozpočtu chybí 98 milionů. Více než dvacítka chystaných akcí se tak odsouvá do příštích let. Kraj jakoukoliv chybu ve výpočtech odmítá, podle opozice však při sestavování rozpočtu vládne chaos.

Šindelová střecha českolipského muzea čeká na opravu už 4 roky, zatéká totiž přímo do expozic. Letos byla oprava za 15 milionů Kč nejblíže. Kraj jako zřizovatel už dokonce začal vybírat firmu, která akci provede. Nakonec se ale rekonstrukce znovu odkládá. „Bylo výběrové řízení, ale bylo zrušeno. Peníze zatím nejsou,“ uvedla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová (SOS). A podobných případů je celá řada. Kraj teď zjistil, že si naplánoval akce, na které nemá. Celkem chybí v rozpočtu 98 milionů korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle opozice se potvrdilo, že vedení kraje nedokáže plánovat své výdaje. Rozpočet prý prošel už tolika změnami, že ani samotní radní nevědí, kolik peněz komu slíbili. „Vždycky je to nepodloženo reálnými příjmy a potom dochází k tomuto velkému finančnímu rozdílu,“ prohlásil opoziční krajský zastupitel Marek Pieter (SLK). Finanční náměstek Zdeněk Bursa (ČSSD), který za rozpočet odpovídá, ale odmítá jakékoliv pochybení. Jednadvacet položek ze seznamu plánovaných akcí se prý jednoduše přesune do příštích let: „Nechybí žádné finanční prostředky. My jsme pouze na začátku letošního roku udělali identifikaci veškerých závazků proto, abychom věděli, jaké finanční prostředky budeme vlastně v roce 2012 potřebovat.“ S tím však další z opozičních zastupitelů Martin Půta (SLK) nesouhlasí: „Já to chápu tak, že se nejsou schopny jednotlivé resorty domluvit na prioritách. Myslím, že asi největší problém je to, že nikdo ty finance neřídí jako celek.“

Část sociálních demokratů, kteří kraji vládnou, ale nevylučuje další úvěr. Už teď se přitom zadluženost Libereckého kraje blíží jedné miliardě. Hejtmanství si v minulosti půjčilo hlavně na opravy silnic a mostů.