Policie stíhá pěstitele konopí Dvořáka – už potřetí

Prostějov – Již třetímu obvinění čelí známý pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák. Policisté u muže z Prostějovska loni v srpnu našli sedmdesát rostlin a různé masti a tinktury, vše mu zabavili. Dvořák se hájí tím, že konopí pěstuje výhradně na pomoc nemocným lidem, přesto mu nyní hrozí až deset let vězení.

Soud už jednou Dušanovi Dvořákovi za „nedovolenou výrobu a jiné nakládání s psychotropními látkami“ uložil podmínečný trest, v dubnu by před ním měl stanout znovu. Nyní může pěstitel konopí podle prostějovské státní zástupkyně Libuše Bártlíkové skončit až na deset let ve vězení. „Je to dáno speciální recidivou, kdy zločin spáchal v posledních třech letech od posledního odsouzení a páchal jej ve značném rozsahu,“ vysvětlila žalobkyně.

V případě Dvořáka jde už o třetí obvinění za stejnou trestnou činnost. Za druhý případ, za který na něj byla už podána také obžaloba, přitom dosud nestál před soudem. Prostějovský soud jednání odročoval kvůli jeho nemoci a nařízeno je nyní na konec dubna. „Bude se to prolínat, u soudu bude normální jednání a v tomto případě vyšetřování,“ podotkla Bártlíková.

Rostlinky konopí
Zdroj: ČT24

Úrodu policisté ze zahrady v Ospělově na Prostějovsku sklidili loni v srpnu, obvinění padlo až po sedmi měsících. Policisté museli „dokončit“ práci pěstitele, rostliny usušit a připravit na expertizu, tou se zabýval odbor kriminalistické expertizy. Právě na jeho výsledek museli policisté i státní zástupkyně počkat.

Policie na jeho pozemku zasahovala třikrát. V září 2010 si odvezla přes 140 částečně usušených rostlin a dalších přes 200 sklidila na zahradě. Právě kvůli tomuto případu má nyní Dvořák stanout před soudem. Žalobce se už nechal slyšet, že vzhledem k tomu, že v pěstování pokračoval i přes předchozí trestní stíhání, bude žádat nepodmíněný trest.

Zabavené konopí
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

O sklizeň přišel Dvořák i před třemi lety v polovině srpna. Policisté tehdy odvezli téměř 800 rostlin, skoro 20 kilogramů sušené hmoty. Za to Dvořák dostal loni u brněnského krajského soudu podmínku 28 měsíců s odkladem na 2,5 roku.

Dvořák marihuanu jako drogu neprodával

Dvořák, který je ředitelem Edukativní konopné kliniky a zakladatel sdružení Konopí je lék, vinu odmítá. Hájí se tím, že rostliny patří sdružení a slouží výhradně k léčbě těžce nemocných lidí. Protestuje i proti zabavení sklizně a konopných výrobků. Kriminalisté Dvořákovi nikdy neprokázali, že by marihuanu předával toxikomanům. Již dříve jej u soudu podpořilo několik pacientů, kterým rostlina pomohla.

Pacienti se však zřejmě budou moci ke konopí dostat legální cestou. Odborníci navrhují, aby bylo konopí k léčbě a výzkumu v Česku povoleno. Do lékáren by měli konopí dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé vybraní v soutěži, droga by měla být na elektronický lékařský předpis.