V Praze se běhalo na podporu spravedlivých výrobků

Praha – Asi pětadvacet mladých lidí se dnes v centru hlavního města svléklo do spodního prádla. Happeningem, při kterém několikrát oběhli pražské Václavské náměstí, chtěli vyjádřit svou podporu produktům fair trade, tedy spravedlivého obchodu. Obliba těchto výrobků v Česku roste, nejčastěji se u nás prodává „férová“ káva či čokoláda.

Miluji fair trade, Fair trade se nosí, Běžím za fair trade. Takové transparenty nosili polonazí běžci ve věku 18 až 25 let dnes na Václavském náměstí v Praze. Na sobě přitom měli spodní prádlo, šály a čepice vyrobené z bavlny, která je certifikovaná jako fair trade. „Během v tomto spodním prádle chceme dát najevo, že máme rádi fair trade a jsme hrdi na to, že jej nakupujeme,“ uvedl Tomáš Bílý z organizace NaZemi, která dnešní akci pořádala.

Co znamená fair trade?

Fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je podpora pěstitelů, řemeslníků a zaměstnanců z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti díky němu mají za svou práci dostat takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim současně důstojný život.

Výrobky certifikované jako fair trade jsou označeny modrozelenou známkou. Část zisku z prodeje výrobků se značkou fair trade putuje do společného fondu, z něhož se financují projekty sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí.

„Líbilo se mi, že je to vtipně pojatá akce. Problémy, které fair trade pomáhá řešit, jsou vážné, ale jde to podat i zábavnou formou,“ komentovala svou účast na happeningu Hana Sucháčková z Blanska. Důležité je lidem ukázat, že fair trade mohou být i jiné produkty než jen káva nebo čokoláda. Sortiment je dnes velmi široký od spodního prádla až po třeba sportovní míče nebo řezané květiny, dodal Bílý.

V České republice jsou výrobky s označením fair trade stále populárnější a rozšiřuje se i spektrum druhů, které jsou k dostání. Kromě specializovaných prodejen už je nabízejí i některé obchodní řetězce. Nejvíce lidé nakupují kávu a čaj nebo čokoládu a další cukrovinky.

Společnost NaZemi pořádá v ČR každoročně oslavy Světového dne pro fair trade. Ty se konají vždy druhou sobotu v květnu a lidé v tento den snídají produkty z fairtradové, bio a lokální produkce. Loni se v ČR do akce zapojilo více než 2 500 lidí ve 41 městech.