Kvůli nehodě zmizela z Matějské pouti atrakce

Praha – Dvě ženy utrpěly zranění při nehodě atrakce na pražské Matějské pouti. Utrhl se s nimi vozík, ve kterém seděly. Provozovatel atrakci vzápětí nechal odvézt na kontrolu, další návštěvníci se tak budou muset bez kolotoče s upadlým vozíkem obejít. Podle organizátora Matějské pouti Václava Kočky se na tradiční jarní zábavní akci nic podobného nestalo 45 let. Případ nyní vyšetřuje policie.

Vozík se dvěma ženami se z atrakce utrhl ve čtvrtek odpoledne, obě návštěvnice skončily v péči lékařů. „Jedna z žen utrpěla středně těžká, druhá lehká zranění,“ přiblížila mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Dnes už atrakci, na které se nehoda stala, návštěvníci na bubenečském Výstavišti, kde se Matějská pouť koná, nenajdou. „Nechali jsme ji zbourat a její provozovatel se sám rozhodl ji nechat prohlédnout, proč se nehoda stala. Zatím nevíme, jestli to byla technická závada, nebo jestli ty ženy třeba ve vozíku za jízdy nevstávaly nebo nevystupovaly,“ uvedl organizátor pouti Václav Kočka.

Příčinu nehody kromě provozovatele zjišťuje také policie. Vyšetřovatele zajímá, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo důsledek nedbalosti. „Čekáme na znalecké posudky, na jejichž základě pak bude zahájeno případné trestní stíhání,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Dodal, že vyšetřování potrvá dlouho, další vývoj lze očekávat nejdříve za dva měsíce.

Václav Kočka ovšem zdůraznil, že každá atrakce, která se na Výstavišti objeví, musí mít za sebou technickou zkoušku. Bez ní by úřady Matějskou pouť nezkolaudovaly.

Ačkoli se Matějské pouti vážné nehody většinou vyhýbají, v Česku nejsou neobvyklé. V srpnu před dvěma lety v Paskově na Frýdecko-Místecku například vypadl za jízdy z řetízkového kolotoče třináctiletý chlapec. Po pádu z několikametrové výšky na asfalt utrpěl otevřené zlomeniny na obou pažích. V roce 2009 se pak v Lutíně na Olomoucku zřítil dětský řetízkový kolotoč, zranění utrpěly dvě šestileté dívky. V témže roce se také zranilo sedm lidí, když se utrhla visutá lavice na podzimní pouti v pražském Břevnově.