Epidemie chřipky zesiluje. S nemocí bojuje Zlínsko i jižní Morava

Další nemocnice na Zlínsku vyhlásila zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii. Nemoc se začíná šířit v sousedním Jihomoravském kraji, stejně jako v Ústeckém. Nejvíce pacientů je mezi dětmi do pěti let. Hraniční hodnotu 1500 případů na sto tisíc obyvatel již překročilo šest krajů.

Jak hygienici předpokládali, začátek jarních prázdnin ve Zlínském kraji šíření epidemie zpomalil. Počet nemocných ale klesl jen o procento. „Předpokládáme, že až se příští týden děti po prázdninách vrátí do škol a dospělí do zaměstnání, nemocných přibude,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Zatím na Zlínsku evidují přes 1500 nemocných ze 100 tisíc lidí. Podle Hoškové však bude nemocných více, jen někteří z nich nešli k lékaři. Kvůli chřipce vyhlásily některé nemocnice zákaz návštěv. Ve Valašském Meziříčí od pátečního rána, v uherskohradišťské a kroměřížské nemocnici platí zákaz od úterý, ve vsetínské od středy.

Zlínští lékaři zaznamenali pět případů vážného průběhu chřipky. V celé zemi je pak hlášeno 51 vážných průběhů chřipky, sedm pacientů zemřelo. Všichni pacienti s těžkým průběhem měli nějaké chronické onemocnění a vesměs nebyli proti chřipce očkováni. Věk pacientů se pohyboval od 35 do 85 let. Dominujícím kmenem je subtyp A/H1N1, typ B a subtyp A/H3N2. Testované vzorky potvrzují antigenní shodu s vakcinálními kmeny, očkování pro tuto sezonu by tedy mělo dobře chránit.

Na jižní Moravě a Ústecku epidemie začíná

V sousedním Jihomoravském kraji epidemie teprve propuká. Lékaři zaregistrovali přes 20 tisíc lidí s akutními respiračními onemocněními mezi 1,2 milionu obyvateli. „Lze říct, že jsme na počátku chřipkové epidemie. Nejvíce nemocných v kategorii dětí do pěti let, stoupá ale také nemocnost u starších lidí v produktivním věku,“ uvedla Radka Boháčová z jihomoravské hygienické stanice. 

Počet nemocných je 1722 na 100 tisíc obyvatel, tedy nad prahem epidemie. Hygienici ale zatím nezaregistrovali, že by měla některá škola nebo školka tolik nemocných dětí, že by ji kvůli tomu museli zavřít. Na jihu Moravy zatím nedostaly nemocnice doporučení, aby zakázaly návštěvy.

V Ústeckém kraji vzrostl počet nemocných za poslední týden o více než 12 procent. Prudce se zvýšil především na Děčínsku, Lounsku a Ústecku. Hygienici mají hlášených za uplynulý týden 9940 nových případů a podle nich už jde o epidemii. V regionu jedna žena na chřipku typu B zemřela. Kvůli nárůstu nemocných s akutními respiračními onemocněními hygienici doporučili nemocnicím v kraji, aby omezily návštěvy. 

Viróz v Praze přibylo o čtvrtinu

 Pacientů s chřipkou a dalšími respiračními chorobami přibývá také v Pardubickém kraji.  Nyní je nemocných zhruba 1300 lidí na 100 000 obyvatel. Hraniční hodnoty pro epidemii, 1700 případů, by podle vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olgy Hégrové mohlo být dosaženo do týdne. Nejvíce lidí s respiračními chorobami hygienici evidují na Chrudimsku a Orlickoústecku.

Počet nemocných s akutními respiračními infekcemi stoupl o čtvrtinu i v Praze. Nejvíce případů se týká věkové kategorie 25 do 59 let a dětí do pěti let věku. „Máme hlášeno 2073 pacientů, to je 1281 na 100 000 obyvatel. Je to nárůst oproti předchozímu týdnu o 23,7 procenta,“ upřesnila Alena Olexová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Naopak počet lidí se stejnými problémy mírně klesl v Plzeňském kraji. Tento týden stonalo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 900 nemocných. O týden dříve bylo nemocných v regionu 970 na stejný počet lidí. Nejvíce jich je nadále v největším okrese Plzeň-město. Nemocných pak, navzdory celkovému poklesu v kraji, přibylo na Klatovsku, Tachovsku a jihu Plzeňska.

Akutních respiračních onemocnění v Česku v pátém kalendářním týdnu přibylo o deset procent, chřipek o 56 procent.

S chřipkou bojuje i severní Evropa

Celá střední Evropa je zatím ve fázi rozvíjejících se epidemií. V Německu jsou hlášené regionální epidemie, na Slovensku a v Polsku je výskyt chřipky spíše lokální. Naopak plošná epidemie je v celé severní Evropě. Těžké případy chřipky jsou hlášené především z věkové kategorie 15 až 64 let. Ve zvýšené míře z Arménie, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny.