Pardubice kácí stromy v sadech, ochránci se bouří

Pardubice - Tyršovy sady v Pardubickém kraji ovládly motorové pily. Odborná firma tam dnes začala kácet bezmála dvě stě stromů a keřů. Magistrát se hájí tvrzením, že jde o likvidaci náletových dřevin. Ochránci přírody to ale vidí jinak, a tak se rozhodli některé stromy sami aktivně bránit. Na pomoc si k tomu zavolali policii.

Tyršovy sady tvoří největší zelenou plochu v pomyslném srdci Pardubic. Město je ale chce za evropské peníze proměnit v moderní park. Padnout proto mají na čtyři stovky stromů. Jako první se začaly kácet ty, co nepotřebují povolení. „Magistrátu ani nestálo za to, aby plánovanou likvidaci stromů čestně lidem oznámil,“ podotkl předseda organizace Zelená pro Pardubicko Jan Linhart.

Radnice připouští, že úklid a kácení s plánovanou obnovou souvisí. „Může se jednat o první etapu plánované revitalizace, ovšem tyto zásahy jsou nutné bez ohledu na to, jestli bude park revitalizován či nikoliv,“ řekl mluvčí magistrátu Pardubic Ondřej Tušl. V parku se tak kácí bezmála 200 stromů a keřů. Barevné značky na kmenech stromů přitom napovídají, které stromy padnou k zemi. Na petici proti kácení stromů v Tyršových sadech už je ale šest tisíc podpisů. Někteří se rozhodli stromy bránit přímo v parku za zvuku motorových pil.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„My trváme na tom, že magistrát porušuje územní rozhodnutí, které bylo vydáno k tomuto území. Podle toho by se totiž stromy měly začít kácet deset dní před začátkem realizace stavby. Tady se přitom žádná stavba do deseti dnů realizovat nebude,“ vysvětlila Daniela Lišková z organizace Chráníme stromy. Odpůrci kácení se obrátili na policii, město ale obnovu parku obhajuje. Opírá se přitom o zprávu Mendelovy univerzity.

„Posudek potvrzuje jak projekt samotný, tak pěstební zásahy, které jsou v jeho rámci plánovány,“ podotkl Tušl. Obnova Tyršových sadů má stát 83 milionů korun. Aby město nepřišlo o evropskou dotaci, musejí být práce hotové do konce příštího roku.