Důchodce mohl přijít o všechno, nakonec se exekutor slitoval

České Budějovice - Zhruba před dvěma měsíci odvysílala Česká televize reportáž o českobudějovickém důchodci Janu Biharim, který zapomněl zaplatit třicetikorunový poplatek u doktora. Čekala ho tak pokuta ve výši 20 tisíc korun. Bihari si přitom už prožil celkem dost, dětství totiž strávil v Osvětimi. Poté, co ČT jeho příběh zveřejnila, se soudní exekutor i právník nemocnice vzdali nákladů. Zbývající částku mu pravděpodobně daruje kraj.

Česká televize reportáž odvysílala v Událostech před dvěma měsíci. Až teď se ale pan Bihari dočkal šťastného konce. Právník budějovické nemocnice i exekutor se vzdali peněz od osmasedmdesátiletého důchodce, zmíněných dvacet tisíc tedy platit nemusí. „I když pochybil, vzdal jsem se nároku na odměnu,“ podotkl právní zástupce nemocnice Tomáš Bouzek.

Po dvou prodělaných mrtvicích přišel na podzim roku 2009 Jan Bihari do nemocnice na ošetření. Ve zmatku znovuzavádění zdravotnických poplatků zůstal po návštěvě dlužit třicet korun. Bihari tvrdí, že byl ochotný zaplatit za léčbu, aby mu později lékaři něco nevyčítali. Nemocnice naopak tvrdí, že pan Bihari u sebe neměl peníze, a sestra tak nemohla poplatek vybrat. „Když pacient nezaplatí do měsíce, dostává domů upomínku,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Důchodce si upomínku převzal, bohužel na ni ale nereagoval. Ještě jako dítě byl totiž zavřený v Osvětimi a nikdy se nenaučil pořádně číst a psát. Když nereagoval, prodala nemocnice dluh vymahačské firmě. V lednu pak u jeho domu zvonila pošťačka znovu, tentokrát už ale s exekučním příkazem na 20 tisíc korun. Jediné úspory pana Bihariho ale tvoří odškodnění za věznění ve vyhlazovacím táboře.

„Volit takový drsný způsob vůči pacientům není úplně optimální,“ podotkl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Po odpouštění plateb ze strany exekutora i právníka ale Janu Biharimu zbývá doplatit ještě šest tisíc korun. Pomoc mu proto možná nabídne kraj. Pan Bihari mu příští týden pošle žádost o finanční pomoc. Jeho zástupci do měsíce rozhodnou, zda zbývající částku za důchodce zaplatí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)