Prodej nemovitostí Českých drah pokračuje. K mání jsou chaty, pozemky i drážní budovy

České dráhy se zbavují posledních nemovitostí, které už nepotřebují. Ty nejlukrativnější prodaly nebo pronajaly už v první vlně zhruba před pěti lety. Na Jižní Moravě je aktuálně k pronájmu skoro padesát nemovitostí a na prodej čtrnáct.

České dráhy mají desítky nemovitostí, o které se už nechtějí starat. V loňském roce se firmě jen na Jižní Moravě podařilo uzavřít celkem 43 kupních  smluv v celkové hodnotě téměř 20 miliónů korun. Pronajaly 121 nemovitostí.

„Do některých nemovitostí už nechtějí dráhy investovat,“ říká mluvčí drah Kateřina Šubová (zdroj: ČT24)

V Kyjově vznikla v nádražní budově kavárna

Možnost pronájmu prostor od Českých drah využil například Martin Novotný z Kyjova. V nádražní budově si otevřel prodejnu kávy s kavárnou. „Je tu slušný nájem a na nádraží se pohybuje hodně lidí,“ pochvaluje si provozovatel kavárny.

Na nádraží v Kyjově si lidé můžou koupit čerstvou kávu
Zdroj: ČT24

Drahám na Jižní Moravě stále zbývá asi padesátka míst k pronájmu a přes deset budov k prodeji.  Loni na jaře proto spustily nový web, na kterém nemovitosti nabízejí. Jsou to různé dílny, sklady nebo kanceláře. Od Českých drah je také možné sehnat levné místo k bydlení. Většinou se ale nachází v blízkosti kolejiště nebo nádraží, a to má svoje nevýhody. Kromě hluku jsou budovy taky často v horším stavu a z hlediska dnešních norem pro bydlení ani nevyhovují. Další omezení se pak vážou k takzvanému ochrannému pásmu dráhy.

Počty nemovitostí, které České dráhy nabízejí k prodeji
Zdroj: ČD

Vedení Českých drah ani nedoufá, že by se jim podařilo odprodat nebo pronajmout všechny nemovitosti. Peníze za ty, u kterých se jim to podařilo, mají plánu postupně použít na údržbu a modernizaci svých vlaků.